eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatója - a nap hírei

Ellenzéki kérésre szerdán folytatódnak az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások. Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. Megoldhatónak nevezte a vitás kérdéseket az amerikai elnök a francia államfővel tartott tárgyalásai után. A nap legfontosabb hírei április 24-én.

Ellenzéki kérésre szerdán folytatódnak az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetője. A politikus úgy vélte: a kormánypártok az ellenzék számarányához képest méltányos javaslatot tettek a struktúrára és a tisztségek elosztására, jó esély van arra, hogy szerdán megállapodás jöjjön létre. Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások kedd reggel kezdődtek a parlamentbe jutott pártok között, majd egy órás tárgyalás után késő délután folytatódtak. A köztársasági elnök május 8-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosón sem módosított a monetáris tanács. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon áll 2016. május 25. óta. A monetáris tanács indoklásában megerősítette, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A jegybank az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várja.

Megkezdte távhőüzletágának kiépítését a Nemzeti Közművek. Adásvételi szerződést írt alá az Oroszlányi Szolgáltató megvásárlásáról a város önkormányzatával, a tranzakció a hatósági jóváhagyások után zárulhat. A csaknem 50 dolgozót foglalkoztató társaság Oroszlányban és Bokodon több mint 5 ezer háztartást és egyéb intézményt lát el távhővel és meleg vízzel. A vételárat nem közölte a társaság.

Az orvoshiányt nevezte az ágazat egyik legégetőbb problémájának a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály a szervezet 30. kongresszusának nyitónapján Egerben arra hívta fel a figyelmet: míg az elvándorlók aránya a teljes hazai orvostársadalom 12 százalékát teszi ki, addig 16 százalék felett van a belföldi pályaelhagyók aránya. Nagy Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára kiemelte: az elmúlt években tapasztalt, jelentős arányú orvoskivándorlás mára csökkenő, illetve stagnáló tendenciát mutat.

Arra kéri a miniszterelnököt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy méltó képviseletet kapjanak a humánszféra különböző ágazatai az új kormányban. Az érdekképviselet közleményében azt írta, Balog Zoltán távozása az Emberi Erőforrások Minisztériumának éléről nyilvánvalóvá tette, hogy a tárca nem tud hatékonyan működni. Korábban is kérték már, hogy szűnjön meg ez a humánszféra irányításának kudarcát jelképező óriás minisztérium.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint jelentős tisztuláson ment keresztül az elmúlt 8-10 évben a magyar bankrendszer. Patai Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a pénzintézetek a korábbinál sokkal jobban figyelembe veszik a fogyasztók érdekeit. Az UnicreditBank elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy 2017-ben komoly nyereséget ért el a bankrendszer, ám ez várhatóan feleződni fog ebben az évben. Hozzátette: a magyar bankrendszer egyértelműen túl van a devizahiteles válságon.

Távozik posztjáról a Magyar Telekom vezérigazgatója. Christopher Mattheisen utódja Rékasi Tibor lesz. A cég közleménye szerint a Magyar Telekom igazgatósága hétfői ülésén a vezérigazgató kezdeményezésére döntött a munkaszerződés július elsejei megszüntetéséről. Christopher Mattheisen ugyanezzel a hatállyal lemond igazgatósági tagságáról is és a jövőben saját vállalkozásaival foglalkozik.

Ukrajnában újabb csapást készítenek elő a nemzeti kisebbségekkel szemben - így értékelte a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Kijev büntetni tervezi a kettős állampolgárságot. Szijjártó Péter, úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában példátlanul aljas és előre megtervezett módon lépnek fel a nemzeti kisebbségekkel szemben, az ukrán elnök a parlamenttel együtt lépésről lépésre veszi el a nemzeti kisebbségek szerzett jogait, miközben nemzetközi hazugságkampányban magukat a geopolitika áldozatának állítják be.

Szlovákiában Denisa Saková eddigi államtitkár lesz az új belügyminiszter. Az államfő a tervek szerint csütörtökön nevezi ki a leendő tárcavezetőt. A szlovák kabinet a belpolitikai válság hatására széleskörű átalakításon esett át, távozott a miniszterelnök, két belügyminiszter egy hónapon belül, múlt héten az országos rendőrfőkapitány is lemondott, ami a több héten át tartó tüntetések egyik fő követelése volt.

Megoldhatónak nevezte a vitás kérdéseket az amerikai elnök a francia államfővel tartott tárgyalásai után. Donald Trump elsősorban az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi nézeteltérésekre utalt. Az amerikai elnök emellett ismételten rossznak minősítette a 2015-ben Teheránnal megkötött több-hatalmi atomalkut. Emmanuel Macron azt mondta: a közel-keleti stabilitás érdekében kész új, az Egyesült Államoknak is megfelelő megegyezésre az iráni atomkérdésben.

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség Radovan Karadzicra az ENSZ nemzetközi törvényszék fellebbviteli tárgyalásán. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016 márciusában 40 év szabadságvesztésre ítélte a volt boszniai szerb elnököt. A 72 éves Radovan Karadzic az ítélet érvénytelenítését és új tárgyalás kiírását kérte. Ítélethirdetés az év végére várható.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×