INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

belföld

szegedi vadaspark

csupaszpofájú tamarin

A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

InfoRádió

Sikeresen neveli két kölykét a hím halála után egyedül maradt csupaszpofájú tamarin nőstény a Szegedi Vadasparkban. Az apró majomfaj sajátossága, hogy a párok együtt nevelik fel a kölyköket, a fajmentő program szenzációja, hogy az utódok megmaradtak az apa halála után is.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy csupaszpofájú tamarin a világ egyik legritkább fajta majma, a vadasparknak pedig olyan szerencséje volt, hogy két egyeddel is rendelkezett a fajtából.

Az InfoRádiónak elmondta, hogy apa és fia nevelkedett a Szegedi Vadasparkban, majd az egyiküket elcserélték egy nőstényre, akit pároztatni  is tudtak. A hím egyed pár hónapja egy vérfertőzés miatt elpusztult, de a nőstényt sikeresen megtermékenyítette, így hat hete már megszülettek az utódok is. Hozzátette, a fajtára jellemző, hogy

a szülők együtt nevelik fel az utódokat, folyamatosan magukkal viszik őket, mindezt most az egyedül maradt nősténynek kellett megcsinálnia.

A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

Az igazgató hozzátette, az anyának igyekeztek minél több táplálékot biztosítani, és nagyon sok fehérjét is kapott, például tücsköt, szöcskét, sáskát, hogy a tejtermelése meginduljon, és hogy jobban bírja a fizikai megterhelést.

Veprik szerint a legfontosabb, hogy az állatok szervezetében ásványi anyagokat pótolhassák, ezért például kézzel készített takarmányt kapnak. Illetve

a napi D-vitamin bevitelük körülbelül az emberi szükséglet 100-szorosa a testsulyokhoz képest, hiszen ez a fajta az esőerdőben a lombkoronák szintjén él, ahol jelentős napfényhez jut.

Az igazgató hozzátette, ezért nagyon oda kell figyelniük, hogy a majmok télen is „szinte egy szoláriumba érezzék magukat, hogy a D-vitamin beépülhessen a szervezetükbe.

Kapcsolódó hang

Szinte egész évben sütkéreztethet a csupaszpofájú tamarin
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018