eur:
369.09
usd:
344.42
bux:
48228.42
2023. június 5. hétfő Fatime
Amikor a tyúk a megoldás - itt az érdies módszer

Amikor a tyúk a megoldás - itt az "érdies" módszer

"Városi tyúkkal a környezetvédelemért" szlogennel évek óta ingyenes tyúkosztási akciót hirdet az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.

Idén már 4. alkalommal oszt ki  háztartásonként 5 tyúkot ingyen a szervezet, az önkormányzati rendelet lehetővé teszi, hogy ingatlanonként 10 tyúkot tartson valaki, külön engedély nélkül - mondta az InfoRádiónak az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője.

Pató Simon megemlítette azt is: az ötlet onnan ered, hogy olvasott egy cikket egy hasonló franciaországi akcióról, ezt módosította, "érdiesítette" a vállalat.

Mitől érdi?

Az állatokat minimum egy évig, lehetőleg szabadon kell tartaniuk a tulajdonosoknak, a

szárnyasok által elfogyasztott háztartási- és zöld hulladék kiesése pedig költségkímélő a hulladékgazdálkodó számára.

A tyúk haszna a tulajdonosé. A társaság pedig ez idő alatt ellenőrzi, hogy az állatokat megfelelően tartja-e tulajdonosa. 

A cégvezető szerint ez egy automatikusan működő rendszer, a hulladéklerakás díja 520 forint, plusz a gyűjtési, szállítási költség, így ha a tyúkokat a lerakóhelyi díjért vissza tudja vásárolni a cég, akkor már megspórolták a gyűjtés, szállítás költségét. Márpedig a számok ezt bizonyítják.

Mitől környezetvédő?

A tyúk mindenevő, ezért a cél az, hogy a háztartásokban a lebomló, biológiai hulladékot egyék meg ők, így csökken a kukákba kerülő hulladék mennyisége. Egy tyúk egy évben 60 kilogramm takarmányt fogyaszt, ha ennek felét hulladékkal pótoljuk, akkor

mintegy 30-40 kg lehet az a zöldhulladék, amit a tyúk elfogyaszthat.

Pató Simon elmondta azt is, hogy az érdiek körében egyre nagyobb az érdeklődés. Április környékén várják az érdeklődőket, május végén, június elején kezdődik a tyúkosztás. Egy évben 1500 tyúkot oszt ki az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft., ez 300 ingatlant érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 5. 15:32
×
×
×
×