eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A magyar busz balesetére emlékeztek Veronában - a nap hírei

A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben – jelentette ki a miniszterelnök. Törvénycsomagot terjesztett a parlament elé az MSZP "stop oligarcha" néven. Veronában szentmisével emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt történt tragikus magyar buszbaleset áldozatairól. A nap legfontosabb hírei január 20-án.

A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben -mondta a miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói találkozóján. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon ma két útja van a felemelkedésnek: a munka és a tanulás, ha pedig a kettő összekapcsolódik, az külön szerencse.

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani - jelentette ki Berlinben a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon kiemelte: a kormány továbbra is kiáll az egészséges, természetes, jó minőségű és mindenekelőtt géntechnológiai módosításoktól mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett.

Önálló standdal mutatkozik be Magyarország a londoni oktatástechnológiai kiállításon – közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás azt mondta: az a cél, hogy Magyarország megmutassa: felkerült az oktatásügyet érintő digitális fejlesztések világtérképére.

Magyarország minden nemzetközi megállapodást betart, ilyen a schengeni határok védelme és a Genfi Egyezmény is - hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter megismételte: azok, akik oltalmazotti státuszt kaptak, a törvényeket betartva adták be kérelmüket, amit a hatóságok a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően bíráltak el. Kiemelte, hogy mindennek nincs köze a tömeges illegális migrációhoz és a betelepítési kvótához.

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy már februárban terjessze a parlament elé a Stop Soros törvénycsomagot, hogy az Országgyűlés tárgyalni tudja. Budai Gyula országgyűlési képviselő azt mondta: egy nap sem telt el a törvénycsomag beterjesztése óta, de a Soros-szervezetek már támadják azt.

Jelentősen megadóztatná az MSZP azokat, akik az elmúlt nyolc év alatt az adófizetők kárára gazdagodtak meg. A szocialisták által a parlament elé terjesztett "stop oligarchának" nevezett törvénycsomag alapján az elszámoltatás mellett az érintetteknek 75 százalékos különadót kellene fizetniük. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közölte: egy másik indítvány hasonló mértékű közteherrel sújtaná azokat, akik a letelepedési kötvények értékesítéséből húztak hasznot.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az országnak becstelen és hazug kormánya van, és ezeket a hazugságokat az ellenzéki párt jelöltjeinek le kell lepleznie. Gyurcsány Ferenc a DK képviselőjelöltjeinek budapesti bemutatásakor arra kérte a választáson indulókat, hogy mutassák meg: létezik egy másik Magyarország és van választási lehetőség. Úgy vélte: a választási rendszer jelenleg nem szabad és nem igazságos. A rendezvényen Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke elmondta: az MSZP és a DK decemberben megállapodott a koordinált jelöltállításról mind a 106 körzetben. Hozzátette: a DK-Szolidaritás szövetség 46 körzetben állíthatott egyéni jelöltet, őket a szocialisták és a Párbeszéd is támogatja.

Veronában szentmisével emlékeztek meg az olasz hatóságok az egy évvel ezelőtt történt tragikus magyar buszbaleset áldozatairól. Csiszár Jenő milánói főkonzul köszönetét fejezte ki a hatóságoknak és az olasz népnek a magyarok iránt tanúsított segítőkészségért. A budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőit szállító autóbusz tavaly január 20-án éjszaka a Verona melletti autópályán oszlopnak ütközött és kigyulladt. 17-en vesztették életüket és 26-an megsérültek.

Az Egyesült Államokban leállnak a kormányzati hivatalok és ügynökségek, miután a szenátus nem szavazta meg a szervezetek munkájának finanszírozását biztosító törvényt. A demokraták ahhoz kötötték a jogszabály támogatását, hogy folytatódik az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként Amerikába érkezett és ott felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt védő program, ezt azonban a republikánusok visszautasították.

A Szíria északi részén indított török hadműveletek miatt tárgyalt telefonon egymással az orosz és az amerikai vezérkari főnök. A katonai vezetők megbeszélésének részleteit nem hozták nyilvánosságra, de megfigyelők megjegyzik, hogy a katonai offenzíva miatt Ankara Washingtonnal és Moszkvával is összetűzésbe kerülhet.

Észak-Korea három sportág öt versenyszámában összesen 22 sportolót indít a dél-koreai Phjongcshangban hamarosan kezdődő téli olimpián - jelentette be Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A két ország csapata a február 9-i ötkarikás megnyitóra együtt, a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt vonul majd be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×