eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Továbbra is elutasítja a kötelező betelepítést a kormányfő

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint megfelelő visszaléptetésekkel le lehetne váltani a kormányt a választáson. Január végéig várnak a kormánytól jogszabályi garanciát követeléseikre azok a diákok, akik az Országháznál tüntettek.

A kormányfő szerint új helyzetet teremt a 3 elemből álló új migrációs törvénycsomag. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését. Megismételte: a magyar kormány politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le az országba, és sosem fogadta el az uniós kvótaszabályokat. A tavaly oltalom alá vett mintegy 1.300 emberre utalva ugyanakkor hozzátette: a nemzetközi menekültügyi egyezményeknek eleget tesz a kormány.

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint megfelelő visszaléptetésekkel le lehetne váltani a kormányt az áprilisi parlamenti választáson. Szigetvári Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az Együtt bármikor kész tárgyalni a kölcsönös jelölt-visszaléptetésről az MSZP-vel és a DK-val. Az Együtt választmányi elnöke arról is beszélt, hogy le kellene bontani a déli határkerítést, és Magyarországnak inkább a közös európai határvédelemi erőben kellene szerepet vállalnia.

Nem befolyásolták a politikai erőviszonyokat a pártok megnyilvánulásai az elmúlt egy hónapban - derül ki a Závecz Research piackutató közvélemény kutatásából. A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a választókorú népesség körében 33, a Jobbiké 10 százalék. Az MSZP támogatóinak aránya 8, a DK és az LMP-é 4-5 százalékos. A Momentum 2, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok támogatottsága 1-1 százalékos.

Január végéig várnak a kormánytól jogszabályi garanciát követeléseikre azok a diákok, akik az Országháznál tüntettek. A demonstráció szónokai igazságosabb, demokratikusabb, diákközpontú és a tanulókat nem túlterhelő modern oktatási rendszert követeltek. A résztvevők 12 pontban foglalták össze elvárásaikat. Ezek között szerepel a heti óraszámok csökkentése az általános- és középiskolában, a tanév jelenlegi hosszának meghagyása, a 2011-es felsőoktatási keretszámok visszaállítása.

A szakmák tavalyi világversenyén elért magyar eredményeket méltatta az államfő. Áder János a díjazottak köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatal magyar szakmunkások által elnyert bronzérem és a 9 kiválósági érem az egész csapat dicsősége. A jól végzett munkának társadalmi rangja, becsülete lesz.

Újabb európai országok kötelezték el magukat a GMO-mentes szója termesztése mellett, így már 23-ra bővült az érintett államok köre - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter berlini Nemzetközi Zöld Héten. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója nemzeti érdeknek nevezte a GMO-mentességet azért is, mert az ilyen termékeket jelentős felárral lehet eladni.

Etyeken megnyitotta kapuit a felújított borászati központ. A kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része. Tessely Zoltán, Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: a szőlőműveléséről nevezetes falu az elmúlt években népszerű idegenforgalmi célállomássá vált.

Csehországban felfüggesztette Andrej Babiš kormányfő mentelmi jogát a képviselőház. A választásokon győztes ANO mozgalmat vezető politikus ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást indított, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal.

A 12 évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A több mint 700 méteres Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból vitte Kassára a szlovák békefenntartókat. A repülőgépen utazó szlovák katonák közül 42-en meghaltak, a katasztrófát egyetlen ember élte túl.

Ukrajnában szállt fel az a 11 migránst szállító repülőgép, amelyet Kállósemjén határában találtak meg hétfő este a magyar hatóságok. A rendőrök 11 migránst találtak, a pilótát jelenleg is keresik. Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, a többieket az ukrán határőrség munkatársainak adták át.

Csaknem másfél milliárd dolláros segélyt kér humanitárius tevékenységéhez a Nemzetközi Migrációs Szervezet. A pénzből szeretne humanitárius segítséget nyújtani a többségében fegyveres konfliktus és természeti katasztrófák sújtotta országok több mint 80 millió lakosának. A szervezet szerint a legnagyobb segítségre Banglades szorul, amelynek a rohingja menekülthullám kezelése mellett természeti katasztrófák sorával kell megküzdenie.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×