eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Romsics Ignác szerint ez a baj Trianonnal

Romsics Ignác szerint ez a baj Trianonnal

Trianonnal nem az volt a fő baj, hogy egy többnemzetiségű birodalmat nemzetiségi elv szerint felosztott, hanem az, hogy az, hogy sok helyen az etnikai többséget sem vette figyelembe - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Romsics Ignác történész.

Trianon következményei a mai napig és még igen hosszú ideig minden magyar kormány politikáját meg fogják határozni – mondta Romsics Ignác.

„Magyarországon csak mintegy kétharmada maradt a magyaroknak, több mint egyharmaduk a szomszédos országba került. Ez 1920-ban több mint hárommillió ember volt, még ma is több mint kétmillió. Ettől egyetlen magyar kormánynak sem lehet függetlenednie. Nemcsak emberekről volt szó, hanem területekről, nyersanyagokról, kulturális emlékekről – ezek szintén mai napig ható tényezők.”

A Magyarország története című, nemrég megjelent könyv és benne a Trianonról szóló rész nem érzelmi alapon született, ugyanakkor az eseményekhez a ma embere is többféleképpen viszonyulhat – hangsúlyozta Romsics Ignác.

„Lehetett akkor úgy viszonyulni, hogy az egész úgy, ahogy van egy oktroj és mindent vissza – a két háború között hallottunk ilyesmit. Lehetett úgy viszonyulni 1945 és a 80-as évek vége között, hogy nem vagy minimálisan beszélünk róla – az akkori tankönyvekből ezek az adatok jórészt hiányoztak is. A rendszerváltás óta is eltelt már közel harminc év, és ez egy pluralista társadalom, ennek megfelelően a Trianonnal kapcsolatos vélemények is különbözőek.”

A történész a nagy-Magyarország matricáknak és a hozzájuk kötődő matricáknak nem örül, de annak sem, ha valaki megpróbálja a szőnyeg alá söpörni Trianont és annak következményeit.”

„Nem Trianon a problémám, hanem annak következményei, az a több mint kétmillió magyar, aki a szomszédos országokban él. Az én véleményem szerint Trianonnal nem az volt a fő baj, hogy egy multietnikus birodalmat nemzetiségi elv szerint felosztott, ez megtörtént minden nagy multietnikus birodalommal az elmúlt kétszáz évben a térségünkben, hanem az, hogy a nagyhatalmak a maguk által meghirdetett etnikai elvet ott sem tartották be, ahol simán, minden probléma nélkül betarthatták volna.”

Romsics Ignác szerint a trianoni békeszerződésben az nem megindokolható, hogy miért kellett magyar többségű határ menti sávokat is elcsatolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×