eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A bíróságok működését is átszabták

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye 2020-tól - egyebek mellett erről döntött az Országgyűlés.

140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították a képviselők a megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot, így Csongrád megyét 2020. június 4-étől, a trianoni békediktátum 100-ik évfordulójától Csongrád-Csanád megyének nevezik.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen - korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

"Ennek az átnevezésnek nem lehet negatív hatása a területi közigazgatás működésére, csak pozitív hatása lehet

annak a több mint tucatnyi településnek az életére, ahol nem Csongrád megyei identitás van, hanem csanád identitás van, egy Csanád megyei identitás van."

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést korábban a megyei közgyűlés is támogatta.

Változás a bírósági eljárásokban

Az Országgyűlés emellett törvényben szabályozta a bírósági polgári nemperes eljárásokban alkalmazandó szabályokat, valamint egyes bírósági nemperes eljárásokat, így meghatározták a január elsején hatályba lépő új polgári perrendtartási törvénytől eltérő szabályokat, amelyek valamennyi bírósági polgári nemperes eljárásban érvényesülnek, feltéve, ha az adott eljárást szabályozó törvény másként nem rendelkezik.

A törvény első fejezete a bírósági polgári nemperes eljárásokra vonatkozó általános rendelkezéseket tartalmazza, így a többi között azt, hogy az ilyen eljárásban a jogi képviselet nem kötelező, kivéve az ítélőtábla és a Kúria előtt. A jogszabály második fejezetében találhatók a jelenleg jellemzően rendeleti szinten szabályozott egyes bírósági nemperes eljárások, így a holtnak nyilvánítási és a halál tényének megállapítása iránti eljárás, az eltűntnek nyilvánítás, az apaság vélelmének megdöntése, a házastársi vagyonközösség házasság alatti közös kérésre történő megszüntetése, illetve helyreállítása.

Mindemellett

  • a Ház kihirdetett több nemzetközi szerződést,
  • megszavazták a képviselők, hogy a jövőben illetékmentesen lehessen bejegyezni a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket, eddig ugyanis ez 100 ezer forintba került.
  • Elfogadták, hogy ne csak magyar, hanem az unió más országának állampolgára is lehessen közjegyző Magyarországon,
  • egyszerűsítették az úgynevezett használati minták oltalmának szabályozását
  • és rábólintottak azokra a módosításokra, amelyek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Magyar Államkincstárba olvadásához szükségesek.
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×