INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

iskola

iskolakezdés

gyermekpszichológus

felkészülés

Így kell felkészülni az iskolakezdésre

Infostart / InfoRádió

Leginkább "fejben", vagyis a feladatokra koncentrálva kell megkezdeni a gyermeknek a felkészülést az iskola megkezdődésére - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó gyermekpszichológus. Gyarmathy Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos helyzetekben nagyon komolyan kell venni azt, ha a gyereknek nincs kedve iskolába menni.

Így kell felkészülni az iskolakezdésre

Jó, ha szellemileg felkészülten kezdi a gyerek az iskolát – hívta fel a figyelmet a gyermekpszichológus. Gyarmathy Éva azt javasolja, kezdjük el mondogatni, mikor kezdődik az iskola, és addig mi mindent kell elintézni.

„A gyerekkel együtt fel kellene építeni egy rendszert, hogy a következőkben hogyan fog kinézni az élete. Az együtt fontos, akár elsős, akár középiskolás gyerekről van szó, hogy legalább ennyiben a sajátjának érezze a problémát, a feladatot.”

Ezen a héten sem kell hanyagolni a strandolást, inkább

a lelki felkészülésen, a megtervezésen van a hangsúly

- emelte ki a gyermekpszichológus.

„Ezzel azt tanulja meg a gyerek, hogy a feladatokra fel kell készülni. Ez minden munkafolyamatnál is fontos lenne, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mi fogja ott várni, és azzal hogyan tud megküzdeni.”

Gyarmathy Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy azt nagyon komolyan kell venni, ha a gyerek valóban nem akar iskolába menni. A gyermekpszichológus hozzátette, annak biztos, hogy valami komoly ok húzódik a hátterében, amit ki kell deríteni.

Így kell felkészülni az iskolakezdésre

„A gyerek számára az iskola nem elérhető, vagy túl okos hozzá, vagy valamilyen részképességei nem illenek oda. Általában az van, hogy az oktatás nem felel meg a gyereknek, vagy az iskola, az osztály légköre nem megfelelő. Sokszor egy pedagógus tud akkora szorongást okozni, hogy a gyerek úgy éli meg, az egész iskola a probléma.”

Gyarmathy Éva hangsúlyozta, sokszor ebben a szülők sem segítenek, például azt mondják: „meg kell küzdened ezekkel, hiszen ilyen az élet”. Ez féligazság, nem minden csip-csup dologért kell lépni, de oda kell figyelni – fűzte hozzá a gyermekpszichológus.

„Ha azonban fiziológiás jelei is vannak: a gyerek gyakran beteg, fáj a hasa, feje, az csöndes felkiáltójel.

Komolyan kell venni azt is, ha a gyerek hangulata nagyon megváltozik”

Kapcsolódó hang

Így kell felkészülni az iskolakezdésre
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018