eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyos bírságot kaphatnak a nyaralótulajdonosok

A korábbi évek tapasztalatai szerint a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka augusztus utolsó két hetére, illetve szeptember első hetére tehető. A parlagfűvel azonban nem csak az allergiásoknak kell vigyázni, hiszen súlyos bírságot kaphat az, akinek a telkén találnak a belőle.

Egyes felmérések szerint Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre. A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat.ők jobb, ha tudják, hogy:

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan previewországszerte emelkedni fog - az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet - írja a Facebook oldalán az ÁNTSZ.

Az eddigi évekhez hasonlóan júliustól szabhat ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a parlagfűvel fertőzött területek miatt.

Fontos tudunk, hogy minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - írja a Pénzcentrum.

Ha pedig ennek a kötelezettségünek nem teszünk eleget, akkor növényvédelmi bírságot is kaphatunk, amelynek az összege a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×