eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

Egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a spanyolországi merényleteket - a nap hírei

Halálos késelés történt Finnországban és Németországban is. Szeptembertől emelkedik a többletmunkát végző pedagógusok bére.

Az előzetes nyomozási eredmények szerint egy 12 fős, főként 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket. A barcelonai támadás feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike. A halálos áldozatok száma a két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli. Az egyik sérült magyar, de már el is hagyhatta a kórházat.

Finnországbankét halálos áldozata és hat kórházba került sebesültje van a turkui késelésnek. A rendőrség szerint több elkövetője lehetett a merényletnek. A meglőtt és elfogott egyik támadó tettestársait még keresik a hatóságok. Azt egyelőre nem tudni, hogy terrorista indíttatású volt-e a késelés.

Késelés történt a németországi Wuppertalban is, egy ember életét vesztette. A tettes elmenekült a helyszínről. A rendőrség szóvivője szerint a wuppertali főpályaudvar közelében volt az összetűzés, amelyben egy 31 éves férfi meghalt, egy 25 éves pedig megsérült. További részletek egyelőre nem ismertek.

A jövő energiájához kapcsolódó eredményeiket mutatják be magyar cégek az asztanai világkiállításon - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kazahsztáni eseményen azt mondta: az elmúlt két hónapban csaknem 200 ezer látogató kereste fel a magyar pavilont, ahol a napenergia, az energiatakarékosság és az energiahatékonyság, az elektromobilitás, és az innovatív építészeti eljárások vannak a középpontban.

A magyar építőipari termelés érte el a legnagyobb éves bővülést júniusban az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az előző havihoz képest ugyan csökkent az uniós tagállamok építőipari termelése, éves összevetésben viszont 3,6 százalékkal gyorsult a növekedés. Magyarországon 27 százalékos a bővülés.

Szeptembertől emelkedik a többletmunkát végző pedagógusok bére - közölte a Klebelsberg központ. Arról az intézményvezetők dönthetnek, hogy miként differenciálják a pótlékok összegét. A közlemény szerint 2017 szeptemberében az életpályamodellhez kapcsolódó béremelés utolsó részletét is megkapják a pedagógusok, ez átlagosan 3,5 százalékos bruttó bérnövekedést jelent.

Folytatja szeptemberben az idei bérfejlesztést a Tesco és további bruttó 11 ezer forintot kapnak a dolgozók - jelentette be a cég vezetése. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a bejelentés után elmondta: hétfőn és kedden megszavaztatják a dolgozókkal, hogy a béremelés mértékét elfogadhatónak tartják-e vagy nem. Közben a Magyar Idők úgy értesült: az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a béremelés mértékét.

Az alacsony bérek, a munkaerőhiány miatt kollektív vitát kezdeményezett a Dunaferrnél a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint, ha a munkaügyi vita eredménytelen lesz, akár sztrájk is következhet. A szakszervezet tájékoztatása szerint a dolgozók alacsony bérezése miatt elvándorlás alakult ki. A menedzsment eddig nem adott érdemi választ.

Megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól Donald Trump amerikai elnök. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte: a szakember közös megegyezéssel távozik. A 63 éves Steve Bannon sajtóhírek szerint állandó vitában állt az elnök többi tanácsadójával.

Venezuelában átvette az alkotmányozó nemzetgyűlés a törvényhozási hatásköröket. Eddig kizárólag a kongresszus hozhatott törvényeket. Az országban az ellenzék bojkottja mellett július végén választották meg az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, amely létrejötte Nicolas Maduro elnök szerint egyedüli remény lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×