eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Bíróság elé kerül a CEU-ügy

Az Európai Bíróság elé kerül a CEU-ügy

Előző válaszánál is keményebb hangnemben utasította vissza a kormány az Európai Bizottság felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos figyelmeztetését.

A kormány válasza után a harmadik szakaszába léphet a testület által indított kötelezettségi eljárás, és az Európai Unió Bíróságára kerül az ügy – értesült a hvg.hu.

A Velencei Bizottság pénteki bírálatára adott válaszával egy időben az Európai Bizottságnak is hasonló hangnemű reagálást küldött a kormány a CEU-törvénnyel kapcsolatban.

A kormány továbbra is azzal érvel: nem sérti a szolgáltatásnyújtás szabadságát a felsőoktatási törvény módosítása, ezért nem is hajlandó változtatni az áprilisban elfogadott törvényen.

Az Európai Bizottság még április végén írt a kötelezettségszegési eljárás első szakaszának számító figyelmeztető levelet a kormánynak, mert álláspontja szerint a törvénymódosítás indokolatlanul nagy terhet ró a külföldi egyetemekre Magyarországon, noha a magánkézben lévő oktatási intézményekre is vonatkozó európai uniós irányelv szerint a szolgáltatások szabad mozgását csak nagyon indokolt esetben szabad korlátozni.

A bizottság szerint túlzott korlátozásnak számít, hogy meg akarják szabni, mi lehet az egyetem neve, illetve hogy csak akkor végezhet külföldön is oktatási tevékenységet, ha az anyaországában is végez hasonlót.

A kormány első, május végi válaszában lesöpörte a biztosság aggályait.  

Az Európai Bizottság július közepén ezután a korábban megindított kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött a kormánynak a törvény ügyében, amelynek megválaszolására augusztus 13-ig adott határidőt.

A határidő lejárta előtt, augusztus 11-én kelt levelében a kormány ugyanazzal érvel, mint korábban,

nevezetesen, hogy az oktatás minősége minden egyéb irányelv felett áll, márpedig a módosítás nélkül nem lehetne garantálható, hogy ne működhessenek kamudiplomát adó felsőoktatási intézmények Magyarországon.

Az anyaországban működtetendő kampusz követelménye és a névazonosság tilalma az érvelés szerint semmilyen más uniós alapértéket, így az oktatás szabadságát sem veszélyezteti. 

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette hétfőn délelőtt, hogy a kormány megküldte válaszleveleit

az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban, és ezekben bemutatta, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak.

A politikus hangsúlyozta: véleménye szerint elsősorban politikai jellegű ügyekről van szó és nem jogvita folyik az EB és Magyarország között.

 A hvg.hu korábban írt arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a CEU-ról szóló megállapodást hamarosan aláírja New York állammal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×