eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több megyére érvényes a legmagasabb fokú figyelmeztetését a hőség miatt - a nap hírei

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek a fővárosban és az auschwitz-birkenaui volt náci német haláltáborban is. Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van hiány.

A roma holokausztnak nemcsak áldozatai hanem hősei is voltak - mondta az emberi erőforrások minisztere az emléknapon. Balog Zoltán kiemelte: az auschwitzi koncentrációs táborban a romák 1944. május 16-án fellázadtak az őket fogva tartó SS-katonák ellen. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: felelősségük van azoknak, akik még találkozhattak túlélőkkel abban, hogy miként adják tovább ezeket a történeteket gyermekeiknek.

A túlélők részvételével emlékeztek az auschwitz-birkenaui volt náci német haláltábor területén a roma holokausztról. Az auschwitzi múzeum tájékoztatása szerint a ceremónián több százan vettek részt, a túlélőkön kívül jelen voltak a roma és a zsidó szervezetek, valamint a lengyel kormány és a parlament tagjai, képviseltették magukat az európai intézmények is.

Már 4 megyére adta ki a legmagasabb fokú figyelmeztetését a hőség miatt a meteorológiai szolgálat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben harmadfokú, piros jelzés. A fővárosra és 11 megyére másodfokú, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet többnyire 26-29 Celsius-fok körül alakul. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár péntek éjfélig az egész országra harmadfokú hőségriadót rendelt el, a jelenlegi számítások szerint hétvégétől lassú enyhülés várható.

A szokásosnál mintegy 15 százalékkal több riasztást kapnak a mentők a rendkívüli meleg miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá a súlyos, krónikus alapbetegségű embereket veszélyezteti.

Hatósági eljárást indít a BKK és a T-Systems által üzemeltett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezeléssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A testület azt vizsgálja, hogy a két cég teljesítette-e az adatkezelésről szóló törvényben foglalt kötelezettségeket. Az eljárásban a hatóság adatvédelmi bírságot is kiszabhat jogellenes adatkezelés miatt, amelynek összege 20 millió forintig terjedhet.

A szeptemberben induló tanévben csaknem 50 településen készül el új tanuszoda, tornaterem, tanterem, illetve új iskola - jelentette be a sportállamtitkár. Szabó Tünde elmondta, hogy a beruházások kormányzati forrásból valósulnak meg. Az átadások a következő hónapokban lesznek, többnyire az új tanév elején, többfelé pedig jövő tavasszal.

A hónap végéig minden iskolába megérkeznek a tankönyvek, amelyek több mint 1 millió tanulónak lesznek ingyenesek - erősítette meg a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán arról számolt be, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból évfolyamonként szétválogatva küldik el a tankönyveket. Hozzátette: a köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre.

Sztrájkfelhívást tett közzé a Magyar Állami Operaházban működő három szakszervezet, mivel nem sikerült megállapodniuk a kollektív szerződés újratárgyalásáról. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: az intézmény vezetése indoklás nélkül mondta fel a kollektív szerződést augusztus elsejétől. Hozzátette: a sztrájk addig tart, amíg az új szerződést alá nem írják a felek. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Inforádiónak küldött közleményében érthetetlennek nevezte a munkabeszüntetést. Közölte: folyamatosan tárgyal az intézmény egy új kollektív szerződésről.

Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Pozsgay Csilla hozzátette: a szervezet naprakész listát vezet, és megjelöli a helyettesítő terméket. Kijelentette: nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája. Egyetlen beteg sem marad gyógyszer nélkül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×