eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így hűsölhet Budapesten

Így hűsölhet Budapesten

Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén a hőségriasztás idején.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. A munkagépek nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat akár 50-60 fokra is felhevülhet -, így csökkenthető a lakosság hőérzete, valamint lekötik a port és a polleneket. Az FKF a BKV megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolja a villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében.

A Főkert a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt jelezzék. A zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű, és amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát

meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A cég dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak. A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok nyitvatartását (Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő) egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható víz automatákat helyeznek ki, valamint a hangosbemondón folyamatosan felhívják a vendégek figyelmét a magas UV-sugárzás veszélyeire és a fokozott folyadékbevitel fontosságára.

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Fővárosi Vízművek és több kerület önkormányzata összefogásának köszönhetően a város több mint 60 pontján már májustól rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, amelyek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon elhelyezett térkép nyújt tájékoztatást. A vízművek a hőségriasztás idején kiemelt hangsúlyt fektet a folyamatos vízszolgáltatás fenntartására, a hőségriasztás idején nem zárja ki a szolgáltatásból a víziközmű-díjtartozással érintett fogyasztókat a Főváros területén, az előre tervezett, vízhiánnyal, víznyomás-csökkenéssel járó munkálatokat felfüggesztik, és kiemelten kezelik az esetleges műszaki meghibásodások javítását. A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó végéig tasakos ivóvízből vészhelyzeti tartalékot tart fenn, elsődlegesen a katasztrófavédelem, valamint önkormányzatok és a közintézmények részére, az általuk szervezett vízosztások kiszolgálására.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×