eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla
Nehezebb dolguk lesz ezentúl a kiberbűnözőknek

Nehezebb dolguk lesz ezentúl a kiberbűnözőknek

Fejlesztette statisztikai rendszerét az Országos Bírósági Hivatal, ezért a jövőben nyomon követhetők lesznek az online módon elkövetett bűncselekmények is – mondta Péter Zoltán János, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Szabályozási és Fejlesztési Osztályának vezetője.

A kiberbűnözés egy általános gyűjtőfogalom: számítógépek és a számítógépes rendszerek segítségével, illetve számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények tartoznak a körébe. Ezek között az internetes zaklatások és az online elkövetett csalások a leggyakoribbak – mondta az osztályvezető.

Hozzátette: maga az internetes zaklatás és az online megfélemlítés is gyűjtőfogalmak. Ide tartozik a személyes adatok hozzájárulás nélküli közzététele, az online veszekedés, a trágár nyelvezet használata és a zaklatás.

„Zaklatás az, amikor sorozatosan, hosszabb ideig szándékos sérelem okozása felzaklató üzentek küldésével” - közölte Péter Zoltán János.

„Ha csak egyszer kapunk ilyen üzenetet, akkor az a becsületsértésnek vagy rágalmazásnak számíthat, de zaklatásnak nem.

A zaklatásnak ugyanis feltétele a tartósság és a rendszeresség” - magyarázta az osztályvezető.

Hozzátette:

azt viszont nem lehet általánosságban megmondani, hogy öt vagy tíz üzenet már annak számít-e.

Minden ügyben külön kell vizsgálni, hogy mi számít tartós és rendszeres háborgatásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×