eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra találkoznak a kormány és a Közép-európai Egyetem képviselői

Ezen a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek a Közép-európai Egyetem és a kormányzat képviselői a felsőoktatási törvény sokat kritizált módosítása miatt.

A tudományos akadémia közvetítésével múlt héten vitázott ugyan Palkovics László oktatási államtitkár és Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese, mégsem közeledtek az álláspontok, ezen a héten azonban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, igaz, Enyedi Zsolt úgy látta, ahogy az eddigiek, ez sem nevezhető tárgyalásnak.

"Ahol a feleknek mandátumuk van arra, hogy új megoldást találjanak, ilyen még nem volt és nem is látom, hogy lenne ilyen a jövőben. Természetesen nagyon reménykedünk abban, hogy ez egy hasznos találkozó lesz, azonban ez sem nevezhető tárgyalásnak, hiszen ez egy technikai jellegű egyeztetés, információcsere lesz, tehát én

el tudom képzelni, hogy hasznos találkozó lesz, de ez nem tárgyalás."

Enyedi Zsolt hangsúlyozta: az egyetem is olyan megoldásban érdekelt, amely összhangban van a kormány szándékával.

Az április elején – sürgős eljárással – elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás értelmében az unión kívüli székhelyű egyetemek csak kormányközi egyezmény birtokában működhetnek Magyarországon, és csak azok, amelyeknek anyaországukban is van kampuszuk, mindezt pedig többen a Soros György üzletember által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítéseként értelmezték.

Palkovics László, illetve a kormány más képviselői többször is hangsúlyozták, hogy a módosítás célja, hogy minden felsőoktatási intézményre vonatkozzanak azonos szabályok és a Közép-európai Egyetemet nem veszélyezteti a változtatás. Emellett érvelt múlt héten a tudományos akadémia fórumán is az Index tudósítása szerint az oktatási államtitkár.

A CEU mellett az utóbbi hetekben többen is kiálltak, például Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 15 Nobel-díjas professzor, több száz amerikai és európai tudós, több hazai és külföldi egyetemi szervezet, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a felsőoktatási módosítás miatt Magyarországgal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×