eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Eltűnőben az uzsorázás

Eltűnőben az uzsorázás

Négy év alatt a tizedére esett vissza Magyarországon az uzsorázás miatt indult rendőrségi nyomozások száma, egyes megyékben teljesen eltűntek az ilyen ügyek – tudta meg a Magyar Idők. A humán tárca államtitkára a fő okok között a büntetőrendelkezések módosítását, a rendőrség megerősítését és azt nevezte, hogy ma már szinte mindenki találhat magának legális munkát.

Eltűnőben van Magyarországról az uzsorázás – legalábbis erre lehet következtetni a legújabb hivatalos statisztikából. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Időket arról tájékoztatta, hogy az elmúlt évben pontosan negyven olyan ügyet zártak le a rendőrök, amely tisztességtelen kölcsönzés miatt indult.

A korábbi évek egészen más képet mutattak. Öt esztendővel ezelőtt, 2012-ben például 378 uzsoraügyben nyomoztak országszerte, 2013-ban pedig 320 ilyen esetet vizsgáltak. Egy évvel később nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az eljárások száma, a mérséklődés pedig azóta is tart. 2015-ben 87 ügyet rögzítettek, tavaly pedig mindössze negyvenet.

Eltűnőben az uzsorázás

Vagyis

négy év alatt majdnem a tizedére esett az uzsorázás miatt befejezett nyomozások száma.

Bizonyos országrészekben tavaly egyáltalán nem indult eljárás ilyen ok miatt.

„A kormányzati lépések elérték a céljukat” – így kommentálta a legújabb adatokat érdeklődésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a KDNP alelnöke. Rétvári Bence úgy fogalmazott: az uzsorázás a szegényebb, kiszolgáltatott rétegeket fenyegető veszélyes társadalmi-bűnügyi jelenség, visszaszorítása pedig csak összetett intézkedésekkel lehetséges.

„Az egyik legfontosabb lépés az volt, hogy a parlament 2011-ben módosította a büntető törvénykönyvet, és a passzus a 2013 óta élő új büntető törvénykönyvben is helyet kapott” - indokolta.

A politikus szerint egy-egy büntetőrendelkezés csak akkor lehet hatásos, ha kellően súlyos, elrettentő szankciót helyez kilátásba, az állam szervezetei pedig érvényre is juttatják a szabályt, s az elkövetőket hamar kézre kerítik.

„A rendőrségi adatok azt mutatják, hogy a mostani szabályok teljesítik ezeket az elvárásokat” – fogalmazott Rétvári Bence.

A lebukás valós lehetősége sokakat elrettenthetett, így az elfogott uzsorások egy részének helyét már nem vették át mások. A súlyos anyagi és társadalmi károkat okozó jelenség letöréséhez persze önmagában nem lett volna elegendő a büntetőrendelkezések átírása.

„Szükség volt a rendőrség megerősítésére, a legális hitelezési folyamatok megfelelő keretek közé szorítására, valamint a devizahitel kivezetésére is”

– jegyezte meg az alelnök.

Az ORFK-n közölték: a rendőrség a jövőben is szervez majd akciókat az uzsorázás felderítésére. A nyomozó hatóságok szorosan együttműködnek a települési önkormányzatokkal, a kisebbségek képviselőivel és az ügyészséggel is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×