eur:
389.26
usd:
360.91
bux:
68470.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nagy változás vasárnaptól, erre vártak a budapestiek

Nagy változás vasárnaptól, erre vártak a budapestiek

Szombaton véget ér a Róbert Károly körút Árpád híd és Vágány utca közötti szakaszának teljes felújítása, így vasárnaptól a teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használhatják az arra közlekedők – közölte a főváros.

Nyolc hónapig tartó munkával elkészült a Róbert Károly körút Árpád híd és Vágány utca közötti két és fél kilométeres szakaszának teljes rekonstrukciója. Az arra közlekedők vasárnaptól immár forgalomkorlátozások nélkül használhatják a felújított útszakaszt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A 2016. szeptember 17-én kezdődött munkára azért volt szükség, mert az útszakaszon az azt megelőző 33 évben nem végeztek nagyobb felújítást, ezért az útpálya jelentősen elhasználódott. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ komplex, mobilitásmenedzseri szemlélettel kezdett a rekonstrukciós munkába, hogy ne csak a közút, de a teljes kapcsolódó infrastruktúra is megújulhasson.

A tavaly szeptemberben kezdődött komplex felújítás eredményeként

48 ezer négyzetméteren új aszfaltréteg, illetve pályaszerkezet épült

az elhasználódott útpálya helyén, az Angyalföldi utca és a Vágány utca között új kerékpárút vezet, akadálymentesítették a gyalogátkelőhelyeket, megújultak a járdafelületek, felújították a Lehel utcai csomópontban a villamosvágányokat, az Esztergomi úti és a Népfürdő utcai hidakat, a hozzá tartozó korlátokat és lépcsőket, valamint – ahol szükséges volt – a közvilágítást és a közműhálózatot.

A személygépkocsival közlekedők számára visszafordulási és balra kanyarodási lehetőség létesült a Pap Károly utcánál, valamint kis mértékben változik a Lehel utcai csomópont forgalmi rendje, a közösségi közlekedést igénybe vevők pedig újra eredeti útvonalon utazhatnak a 105-ös busszal.

Megújult a közvilágítás és a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építettek ki. Több mint 70 új fát és közel 12000 cserjét telepítettek.

A rekonstrukció fővárosi önkormányzati forrásból készült el, mintegy 1352 millió forintos költségből.

A Róbert Károly körúton személygépkocsival közlekedők május 14-től (vasárnaptól) az alábbi kisebb változásokat tapasztalhatják a megújult útszakasz forgalmi rendjében:

  • Véglegesítik azt a visszafordulási lehetőséget a Pap Károly utcánál, amelyet a felújítás ideje alatt ideiglenesen vezettek be az Árpád híd felől érkezők számára. Ugyanitt a Pap Károly utcába történő balra kanyarodási lehetőség is megmarad, a sáv forgalmát külön jelzőlámpa irányítja.
  • A Lehel utcai csomópontban a Dózsa György út felől érkezők számára megszűnik a közvetlenül a Róbert Károly körútra való balra kanyarodási lehetőség. Ehelyett a gépkocsival közlekedők csomópont után visszafordulva, majd jobbra kanyarodva térhetnek rá a Róbert Károly körútra.
  • Az útszakasz M3-as autópálya felé vezető útpályáján a felújítás során a külső sáv megszűnt, így a korábbi négy helyett három áll a közlekedők rendelkezésére, ahogy a körgyűrű más szakaszain is. Az így felszabadult helyen kerékpárút létesült, illetve az útpálya távolabb került az út menti épületektől.
  • A felújított útszakaszon tilos lesz a parkolás. A korábbi várakozóhelyek helyén zöldfelületek létesültek, kerékpárút, koncentrált rakodóhelyek épültek.
  • A Népfürdő utcai lehajtónál rövid buszsávot alakítottak ki a Róbert Károly körúton közlekedő buszok besorolásának elősegítésére.

A rekonstrukció elkészültével ismét eredeti menetrend szerinti, Lehel utca–Róbert Károly körút útvonalán viszi az utasokat az Apor Vilmos tér felé közlekedő 105-ös busz, ezáltal újra érinti a Béke tér, a Lehel utca/Róbert Károly körút és a Vágány utca/Róbert Károly körút megállóhelyet.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×