eur:
391.04
usd:
366.12
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Kopasz és Szivárvány továbbra sem lehet keresztnév

Kopasz és Szivárvány továbbra sem lehet keresztnév

Idén eddig harminc új keresztnévvel bővült a Magyarországon adható utónevek listája. A Magyar Tudományos Akadémiához érkező kérelmek között gyakran szerepel a Bogyó és a Babóca név, de előfordult már a Napfi, a Szivárvány, a Szöcske név, és volt, aki Kopasznak szerette volna nevezni a gyermekét – mondta az InfoRádiónak Raátz Judit, az intézmény tudományos munkatársa.

A lányoknál nagyon kedvelt becenévi alakokkal bővült áprilisban a női nevek listája. Ilyen a Lonci – ami az Ilona becézése – és a Julcsi a Júliából.

Választható névvé vált a Larett is,

ami a francia női névnek, a Larának a változata – hozta példaként az MTA tudományos munkatársa.

De van szanszkrit név is, a Nirmala, férfiaknál pedig a szerb Darko és a szintén szláv eredetű Branko – tette hozzá.

„Emellett régi magyar nevek is felbukkantak áprilisban: ilyen a fiúknál a Sas és a Tenger. Az utóbbinál nem a sós víztömegre kell gondolni, ez a név valószínűleg egészen mást jelent, mint amire asszociálunk, mivel ez egy Árpád-korban előforduló férfinév volt” - fejtette ki Raátz Judit.

A tudományos munkatárs elmondta: mérlegesénél számos szempontot kell figyelembe venni.

Kopasz és Szivárvány továbbra sem lehet keresztnév

„Vannak jogszabályok, amiket mindenképpen be kell tartani. Ezek közül a legfontosabb, hogy ma Magyarországon mindenkinek csak két keresztneve vagy utóneve lehet. Szintén fontos szabály, hogy magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet a nevét bejegyezni” - sorolta a szabályokat.

Hozzátette: ha valaki nemzetközi, idegen eredetű nevet szeretne bejegyeztetni, akkor fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet anyakönyveztetni.

A más kultúrkörökben uniszexnek számító neveket nem javasoljuk.

„Mindig felbukkannak nagyon különös, nagyon extra névadási kérelmek is. Ilyen volt mostanában például a Titanillo Lirillo, ami két férfi név. Mivel nem tudunk ilyen névről, ez szerintünk kitalált név” - mondta Raátz Judit.

„Mesealakok nevét is rendszeresen szeretnék elfogadtatni a szülők: a Bogyó és a Babóca nagyon gyakran előkerül, de volt már a Napfi, a Szivárvány, a Szöcske név,

és volt, aki Kopasznak szerette volna nevezni a gyermekét.

Ezek választását nem javasoljuk” - közölte az MTA tudományos munkatársa.

Hozzátette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia csak szakvéleményt ír egy név bejegyezhetőségéről, és javaslatot tehet a név használatára, mivel a közigazgatási szervek döntik el, hogy választható-e egy név vagy nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×