eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla
Súlyos válságba került a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Súlyos válságba került a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Komoly gazdasági válságba került a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., ezt Tarlós István főpolgármester is megerősítette korábban. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy nem csupán az államosítás, a jelentős elvonások, a növekvő bürokrácia, a folyton változó jogi környezet és a rezsicsökkentés sodorta története egyik legnagyobb válságába a társaságot - más nagy gond is van.

A főpolgármester múlt héten jelentette be, hogy a társaság gazdasági problémai miatt lemondott posztjáról Csontos István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója. Tarlós István is megerősítette, hogy komoly gazdasági nehézségekkel küzd a közelmúltban még nyereséges társaság.

Mint mondta, a rezsicsökkentés és a különböző elvonások a cég működését rendkívül negatívan érintették. "A szelektív hulladékgyűjtés a rezsicsökkentés miatt gyakorlatilag a főváros ingyenes szolgáltatása lett. Ez az új díjbeszedő cég például nem utal folyamatosan. Ezt az ágazatot mi kínkeservesen nyereségessé tettük, pedig súlyosan veszteséges volt. Ennek az új cégnek a felállítása ezt a nyereséget elvitte, és ismét deficitessé tette a céget" – részletezte a főpolgármester"

A Magyar Nemzet arról is írt, hogy a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya által készített dokumentum szerint a cég tervezését erős és kiszámíthatatlan politikai hatások érik, a közbeszerzéseknél pedig ugyancsak erős külső ráhatások tapasztalhatók.

A lap szerint a vizsgálatot végzők azt írták: a közbeszerzéseknél valamely érdekcsoport előnyben részesítését is elvárnák az FKF vezetésétől.

Csontos István, az FKF vezérigazgatója a lapnak elmondta: az elmúlt években többmilliárdos tartaléka keletkezett a cégnek, ez az idei 6,4 százalékos béremelés fedezete. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy az állam a tavaly óta már az összes bevételt beszedő, majd jelentősen csökkentett arányban visszaosztó Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő közreműködésével

összesen hétmilliárd forintot vont el az FKF-től.

A Magyar Nemzet kiemelte, hogy a most elkészült jelentés megállapításai között számos pozitívum is van, elsősorban a cég működésének megszervezéséről, miközben több területen beszámolnak szabálytalanságokról, az előírások mellőzéséről. Az ellenőrök megerősítették

a hulladékgazdálkodás területén 2010 után megvalósított sok milliárd forintos uniós beruházások, a szelektív hulladékgyűjtés kudarcát,

a beszerzett eszközök, célgépek részbeni használhatatlanságát is.

Az InfoRádió is megkereste a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, amely jelezte, hogy Csontos István vezérigazgató pénteken adna interjút.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×