eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Még több különleges magyar pezsgő jön

Még több különleges magyar pezsgő jön

Szerdán tartották az Első Tradicionális Pezsgőgálát, ahol 16 hazai termelő mutatott be csaknem 40 pezsgőkülönlegességet. Garamvári Vencel, a magyar pezsgőkészítés nagymestere, a Magyar Bor Akadémia tagja azt mondta, hogy egyre több bortermelő foglalkozik egyedi, minőségi pezsgő készítésével.

A szakember szerint minőségi pezsgőkészítésé a jövő, a piacra betörni pedig elsősorban az egyedi, kézműves termékekkel lehet.

"A folyamat a habzóborok, gyöngyözőborok berobbanásával kezdődött, most pedig egyre több kis- és közepes termelő érzi úgy, hogy pezsgőt is kell készítenie" - mondta Garamvári Vencel. Hozzátette: a lökést főleg az jelentette, hogy a jövedéki törvény kedvezően változott, és 100 hektoliter (évi mintegy 13 300 palack) alatti termelésnél már nem kell jövedéki letétet képezni, illetve a nyilvántartásban is könnyítéseket kaptak a termelők. Ez segített abban, hogy elinduljon a jó irányú fejlődés.

A pezsgő is sikeres lehet

"Ez az elegáns, egyedi ital azért volt hátrányban, mert elsősorban néhány nagy termelő uralta a piacot. Most, hogy megadták a lehetőséget a kicsiknek is, amelyek ráadásul néhány fejlesztést is végre tudtak hajtani, megerősödhet a pincészetek elszántsága, hogy még több pezsgőt készítsenek" - mondta a szakember.

A 2013-14-es évet tartja fordulópontnak, ekkor jelent meg és kezdte éreztetni a hatását a már említett törvényváltozás. Ahogy egyre több termelő jelenik meg a piacon, és egymást erősítve meggyőzik a fogyasztókat arról, hogy egyedi ízvilágú, kiváló minőségű, finom pezsgőket lehet kóstolni, úgy nő az érdeklődés a pezsgők iránt és emelkedik a fogyasztók száma.

"Meggyőződésem, hogy 10 év múlva a tradicionális (palackos) és a tartályos pezsgők aránya jelentősen meg fog változni, és a tradicionális pezsgők aránya a mostani tízszeresére emelkedik, csökkentve az olcsóbb, egyszerűbb, de jó minőségű pezsgők arányát" - mondta Garamvári Vencel. Szerinte most mintegy 3-4 százalék a palackos érlelésű pezsgők aránya, és 96-97 százalék az egyéb pezsgőé.

A kisebb termelőknek nem érdemes a szakember szerint hatalmas beruházással tartályos pezsgőüzemet létrehozni és a nagyok által, 50-100 éves tapasztalattal uralt piac bokszharcába belemenni. Ők egyedi színekkel, egyedi harmóniákkal tudnak csak megjelenni ezen a termékpiacon, más útjuk nincs.

Garamvári mostani célja a pincészetében az, hogy a megtermelt szőlőből minél többet tudjon pezsgőkészítésre felhasználni: a mostani, alig 15-20 százalékot szeretné 50-60 százalékra emelni, és ebből száraz pezsgőket készíteni. 

A boralapnál a furmint dominanciája mellett növelni szeretné a pinot blanc és a rizling hányadát. "A pezsgők általában házasítások, így ki lehet használni a különféle fajták előnyeit. A színt például a chardonnay és a pinot blanc adja meg, és az illatot, netán a savszerkezetet a pinot noir dominálja. Tehát egy olyan cuvée-t kell készíteni, ami a birtokra jellemző és eladhatóvá teszi a terméket."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×