eur:
393.91
usd:
369.83
bux:
65748.39
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
CEU-ügy: kemény üzenet Áder Jánosnak

CEU-ügy: kemény üzenet Áder Jánosnak

Csaba László közgazdász, a CEU egyetemi tanára az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, félreértések sorozata figyelhető meg a CEU-ügyben, és Áder János köztársasági elnök ötlete az intézmény megmentésére nem reális, csak a közvélemény befolyásolását célozza.

A CEU ügyében a félreértések és félremagyarázások sorozata figyelhető meg - vélekedik Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. A CEU oktatója az InfoRádió kérdésére úgy fogalmazott, nagy élvezettel hallgatja, amikor felszólítják az egyetemet a tárgyalásra, miközben senki sem volt hajlandó tárgyalni az egyetem vezetésével, még akkor sem, amikor az amerikai kormány kétszer hivatalos formában erre szólította fel a magyar kormányt.

"Egészen konkrétan volt egyszer egy negyedórás beszélgetés, amikor Palkovics államtitkár úr fogadta a rektorunkat, és azt mondta, nincs miről tárgyalni, az egyetem tartsa be a törvényt, amit még el sem fogadtak akkor" - mondta Csaba László, és jelezte, szerinte

ez elég messze van attól a fogalomtól, amit a hétköznapi életben, a jogban vagy a diplomáciában tárgyalásnak neveznek,

ahol a felek kifejtik az álláspontjukat, és próbálnak valamilyen közös eredményre jutni.

"Ha az a kormányzat üzenete, hogy a törvényt, amelyet meghoz, azt végre kell hajtanunk, akkor félreértik a jogállamiság lényegét, ez nem így működik sehol sem" - figyelmeztetett a közgazdászprofesszor, szerinte olyan általános jogelveket, mint például az ésszerű határidő és költség szempontja, teljesen figyelmen kívül hagytak a döntés meghozatalakor.

Áder János kedden a Trefort gimnáziumban azt mondta, szerinte könnyen meg tudná oldani a CEU a problémát, csak találnia kell egy New York államban működő egyetemet, hogy az végezze ottani képzéseit, és ezzel teljesítené a magyar felsőoktatási törvény egyik új előírását.

Az államfő felvetését különösnek minősítette Csaba László, mert szerinte ez az amerikai kapcsolat már a kezdetek óta megvan, nem kell külön létrehozni. 

"A CEU egy amerikaiak által Amerikában alapított, ott akkreditált egyetem, amely történetesen Magyarországon működik" - mondta az egyetemi tanár, és alátámasztásul közölte, a tanszékét épp az idei év elején akkreditálta újra a New York államban működő akkreditációs bizottság.

"Ezek a felvetések nem reálisak, célt tévesztettek. Valószínűleg a közvélemény egy részét befolyásolni lehet velük, de

a tényeket nem lehet megváltoztatni"

- mondta Csaba László.

Minden eddigi hírünk a CEU-ügyről

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×