eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Országszerte közlekedési fennakadásokat okozott a havazás, illetve viharos szél - a nap hírei

Önkéntességről szóló új uniós projekt indul fiataloknak. Egynapos rákdiagnosztikai központ kialakítását szorgalmazza az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Országszerte közlekedési fennakadásokat okoz a reggel kezdődött havazás, illetve viharos szél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: estig 340 alkalommal riasztották a tűzoltókat a rossz időjárás miatt. Legtöbbször közúti balesetek miatt kellett intézkedniük, de folyamatosan dolgoznak a letört faágak, útra dőlt villanyoszlopok, elakadt és árokba csúszott járművek miatt is. Több településen megsérült az áramhálózat. Az utakra dőlt fák, illetve a havas úttestek miatt tíz települést nehéz megközelíteni.

A magyar beszállítókra is számít a paksi beruházásban a Roszatom. Mintegy 200 cég jöhet szóba - erősítette meg az orosz cég vezérigazgatójának első helyettese. Kirill Komarov Moszkvában közölte: a Roszatom reálisnak tartja a Paks-2 beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodásban szereplő 40 százalékos magyarországi beszállítói hányadot.

A civil szervezetekre vonatkozó törvényjavaslatról vitázott a parlament. A kormánypárti előterjesztés alapján minden olyan egyesületnek külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálnia magát, amely 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kap. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a javaslat nem jelenti az érintett szervezetek megbélyegzését. Az MSZP-s Bárándy Gergely úgy látta: a kormány az oroszországi politikai eszközöket alkalmazza a jogszabály elfogadásakor. Szávai István, a Jobbik képviselője átfogóbb civil törvényt sürgetett. Az LMP-s Szél Bernadett a civil szervezetek elleni támadásnak minősítette a javaslatot, és jelezte: pártja az alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament megszavazza a jogszabályt.

Aláírták a zalaegerszegi tesztpálya tervezési szerződését, a beruházás megvalósításában a több mint 70 éve működő brit HORIBA MIRA nevű cég is részt vesz. A nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: világszínvonalú létesítmény valósul meg Magyarországon azzal, hogy az önvezető autók területén is a világelsők közé tartozó brit cég adja a szaktudását a megvalósításhoz. Varga Mihály hangsúlyozta: a nagyberuházás erősíti Magyarország járműgyártás terén meglévő jó pozícióját.

Önkéntességről szóló új uniós projekt indul fiataloknak. A család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a csalad.hu portálnak elmondta: cél, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, legfeljebb 1 év tanulmányi szünet álljon rendelkezésükre, amikor úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezt az időszakot.

Egynapos rákdiagnosztikai központ kialakítását szorgalmazza az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: manapság már egy-két nap alatt is ki lehet mutatni a daganatos betegségeket. Hozzátette: Magyarországon jelenleg ideális esetben két hét, sokszor viszont csak 2-3 hónap alatt végzik el a szükséges vizsgálatokat. Az onkológiai intézet főigazgatója hangsúlyozta: az egynapos diagnosztikai központ kialakításához szükséges módszertan és korszerű terápia elérhető, ugyanakkor helyre és pályázati lehetőségre lenne szükség.

Megtiltotta a hídlezárásokat Budapest rendőrfőkapitánya. Korábban egy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen, hogy csütörtökön tüntetők több budapesti híd lezárására készülnek. A gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezései alapján azonban a demonstrációt Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta.

Londonban nagy többséggel jóváhagyta az előrehozott parlamenti választások kiírását a brit törvényhozás alsóháza. A kormány indítványára 522-en, ellene 13-an voksoltak. Theresa May miniszterelnök kedden jelentette be az előrehozott választást június 8-ára. A döntést azzal indokolta, hogy London csak egy erős felhatalmazással és politikai egységgel lehet sikeres a brit uniós kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon. A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×