eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Fegyverkezünk?

Fegyverkezünk?

A kormány a következő évtizedben újjá akarja éleszteni a magyar hadiipart - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lázár János. A miniszter szerint nagy eredmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni.

A magyar kormány nem készül választási költségvetéssel 2018-ra, ez az egyik előnye, hogy már április 26-án benyújtják a jövő évi büdzsé tervezetét, amiben 72 százalékos GDP-arányos államadóssággal számolnak – mondta Lázár János a Világgazdaságnak adott interjújában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, míg 2010 és 2014 között csak uniós pénzből jutott fejlesztésre, 2018-19-ben az állam már saját forrásból tud jelentős infrastruktúra- és városfejlesztéseket megvalósítani; a büdzsében 80 százalék megy működésre, 20 százalék fejlesztésre.

A tárcavezető azt mondta, 2020-2026-ra nagyszabású hadsereg-fejlesztési tervet dolgoznak ki, melynek egyik eleme a magyar hadiipar újjáélesztése.

Fegyverkezünk?

Ez utóbbiról úgy fogalmazott,

„az már komoly teljesítmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni.

Az önálló hadiipari képességet erősítenünk kell, mert Magyarország csak akkor lehet a térség legerősebb országa, ha a hadseregét is ütőképessé tesszük”.

Lázár János kiemelte: a béremelések nem növelik a feketegazdaságot, hiszen így is munkaerőhiány van, ha azonban sikerül tovább javítani az életkörülményeket, nem éri majd meg a magyaroknak nyugaton munkát vállalniuk.

A rendelkezésre álló uniós forrásokról azt mondta, Magyarország a pénzek felhasználásában az elsők között van: már van gazdája 4860 milliárd forintnak, ami a teljes keret 55-60 százaléka, és zajlik a szerződések megkötése.

A miniszter a következő uniós ciklus pénzeiről azt mondta, számít vitákra, azonban úgy véli, lesznek további források.

Mint fogalmazott, „régiónk az unió gazdasági tartaléka, ahol munkaerő, fogyasztó, piac, valamint növekedés és ipari potenciál is van.

Ha az EU a globális versenyben tényező akar maradni, a közép-európai államokat nem írhatja le. Mi vagyunk a hátországa és a tartaléka”.

Lázár János a paksi beruházásról azt mondta, 10 ezer munkahelyet és 1 százalékos GDP-növekedést eredményez, nem okoz ugyanakkor orosz függőséget, mert az üzemanyag bárhonnan beszerezhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×