eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Fegyverkezünk?

Fegyverkezünk?

A kormány a következő évtizedben újjá akarja éleszteni a magyar hadiipart - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lázár János. A miniszter szerint nagy eredmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni.

A magyar kormány nem készül választási költségvetéssel 2018-ra, ez az egyik előnye, hogy már április 26-án benyújtják a jövő évi büdzsé tervezetét, amiben 72 százalékos GDP-arányos államadóssággal számolnak – mondta Lázár János a Világgazdaságnak adott interjújában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, míg 2010 és 2014 között csak uniós pénzből jutott fejlesztésre, 2018-19-ben az állam már saját forrásból tud jelentős infrastruktúra- és városfejlesztéseket megvalósítani; a büdzsében 80 százalék megy működésre, 20 százalék fejlesztésre.

A tárcavezető azt mondta, 2020-2026-ra nagyszabású hadsereg-fejlesztési tervet dolgoznak ki, melynek egyik eleme a magyar hadiipar újjáélesztése.

Fegyverkezünk?

Ez utóbbiról úgy fogalmazott,

„az már komoly teljesítmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni.

Az önálló hadiipari képességet erősítenünk kell, mert Magyarország csak akkor lehet a térség legerősebb országa, ha a hadseregét is ütőképessé tesszük”.

Lázár János kiemelte: a béremelések nem növelik a feketegazdaságot, hiszen így is munkaerőhiány van, ha azonban sikerül tovább javítani az életkörülményeket, nem éri majd meg a magyaroknak nyugaton munkát vállalniuk.

A rendelkezésre álló uniós forrásokról azt mondta, Magyarország a pénzek felhasználásában az elsők között van: már van gazdája 4860 milliárd forintnak, ami a teljes keret 55-60 százaléka, és zajlik a szerződések megkötése.

A miniszter a következő uniós ciklus pénzeiről azt mondta, számít vitákra, azonban úgy véli, lesznek további források.

Mint fogalmazott, „régiónk az unió gazdasági tartaléka, ahol munkaerő, fogyasztó, piac, valamint növekedés és ipari potenciál is van.

Ha az EU a globális versenyben tényező akar maradni, a közép-európai államokat nem írhatja le. Mi vagyunk a hátországa és a tartaléka”.

Lázár János a paksi beruházásról azt mondta, 10 ezer munkahelyet és 1 százalékos GDP-növekedést eredményez, nem okoz ugyanakkor orosz függőséget, mert az üzemanyag bárhonnan beszerezhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×