eur:
386.98
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Csellengő tinik: sokkal nagyobb a probléma, mint gondolnánk

Elsősorban a tizenéves korosztály életében előforduló krízishelyzetekben kínál segítséget a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány – tudta meg az InfoRádió a szervezet szakmai vezetőjétől. Reményiné Csekeő Borbála elmondta, hogy Magyarországon jelenleg is 17 ezer eltűnt gyermek cselleng, ami súlyos társadalmi probléma.

Leginkább a családban és a kortárs közösségben adódhatnak olyan krízishelyzetek, amelyekkel találkozik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. Előbbinél

többnyire a gyermekbántalmazás, a szülők szerfogyasztása, alkoholizmusa az a helyzet, amelyre egy tizenéves nem tud egyedül megoldást találni.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy tudjon segítséget kérni – mondta el az InfoRádiónak a szervezet szakmai vezetője.

Reményiné Csekeő Borbála felidézte, hogy amikor a Kék Vonalat a gyermekvédelmi szakszolgálatban dolgozó szakemberek megalapították, az volt az alapkoncepciójuk: azokban helyzetekben, amikor családon belüli problémák miatt van szüksége egy gyermeknek segítségre, legyen egy felnőtt közbeiktatása nélkül is bárhonnan elérhető szolgáltatás.

Csellengő tinik: sokkal nagyobb a probléma, mint gondolnánk

„Az a tapasztalat, hogy erre van is igény, hiszen egy ilyen helyzetben lévő gyermeknek bemenni egy szolgálathoz és névvel, arccal vállalni, mi is az az otthoni helyzet, amiben segítséget kér, sokkal nehezebb, mint arról írásban vagy telefonon először beszélgetni. Úgyhogy ez nagyon jó előszobája lehet a konkrét segítségnek” - mutatott rá a szakember.

Azt is jelezte, hogy eltűnt gyermekek számára ugyancsak működtetnek egy telefonvonalat.

„Évi 17 ezer felett van a bejelentett gyermekeltűnések száma Magyarországon, ez sokkal nagyobb társadalmi probléma, mint gondolnánk”

- hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy nagyon sok kérdés a későbbiekben is nyitott marad: nevezetesen az, hogy miért ment el, mi történt vele, ki csábította, kihez menekült, és fog-e változni valami, amikor visszakerül a családba.

„A Kék Vonal mindig is kiemelten foglalkozott a tizenévesek csellengésével. Ebben a témakörben van egy olyan programunk is, amely azt célozza, hogy sokkal szorosabb együttműködés legyen a Kék Vonal és a rendőrség, illetve a Kék Vonal és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók között” - mondta Reményiné Csekeő Borbála.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×