eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem politizál a választási bizottság

A Nemzeti Választási Bizottság mindig jogi választ ad a politikailag túlfűtött kérdésekre is – fogalmazott a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Patyi Andrást arról kérdezték, hogy számos népszavazási kérdés beadványát nyújtották be az utóbbi hetekben a testület elé, mire a Nemzeti Választási Bizottság elnöke aláhúzta, hogy legutóbbi ülésükön, kedden is jogi választ adtak a beadványokra, mind a hét kérdésben egyhangúlag hozták meg az elutasító döntést.

„A politikailag felfűtött vagy motivált kérdések, szituációk, amelyek elénk érkeznek a nemzeti választási bizottság részéről mindig jogi választ kapnak. Mi nem egy politikai tanácskozó testület vagyunk, hanem egy jogi döntéshozó szerv, amelynek a döntése aztán teljes körű bírói kontroll alá tartozik, vagyis nem mi vagyunk a végállomás” - fejtette ki.

Korábban az LMP támadta a Nemzeti Választási Bizottságot, miután a testület megtagadta több, a párt paksi bővítésre vonatkozó népszavazási kezdeményezésének hitelesítését. Szél Bernadett, az LMP társelnöke úgy látta, hogy az NVB határozataival arra keresett érveket, miért ne kelljen népszavazást tartani a bővítésről.

Az NVB elnökét kérdezték a Momentum által benyújtott, de még nem elbírált kérdésekről is, amelyek egyike csak két miniszterelnöki ciklus kitöltését tenné lehetővé. Ennek kapcsán Patyi András megjegyezte, hogy egy hasonló kérdésben már 2014-ben döntött a testület, elutasító határozatukat pedig a Kúria is helyben hagyta.

„A Kúria abban az ítéletében rögzítette, hogy

a miniszterelnöki megbízatás hosszának vagy ciklusonkénti számának a korlátozása az alkotmányba tartozik.

Várjuk meg, amíg ez a testület elé kerül és döntést hozunk róla. Azért jeleztem, hogy van már kúriai döntés, mert bizottságunk mind a Kúriának, mind az Alkotmánybíróságnak a meghozott döntéseit követi” - emelte ki.

Arról, hogy a 24.hu cikke szerint durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak az Európai Bizottság ellenőrei a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik beruházásán, Patyi András az intézmény rektoraként elmondta, hogy

az egyetemmel szemben nincs vizsgálat,

az Európai Bizottság egyik osztálya kérdéseket tett fel a Miniszterelnökségnek két, 2015-ben kezdett fejlesztési projektről, az erről szóló levél szivárgott ki, ám válaszaik még nem készültek el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×