eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Súlyos üzenetet küldött az amerikai kormány a CEU ügyében

Kemény kijelentést tett Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával a CEU ügyében.

Az AP amerikai hírügynökségnek Yee elmondta: a magyar kormánynak "komoly, sürgős és jóhiszemű" tárgyalásokat kellene kezdenie a Közép-európai Egyetemmel a jogszabály-változásokról, amelyek a Soros György által alapított intézményt célozzák.

Az USA Közép-Európáért is felelős helyettes államtitkára telefonos nyilatkozatában hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem vesz részt olyan megállapodások megkötésében, amilyet Magyarország szeretne az Egyesült Államok szövetségi kormányával a CEU-val kapcsolatban.

Azt is hozzátette: habár Washington nagyon aggódik a jogszabály miatt, az ügyben a magyar kormánynak és a CEU-nak kell megállapodásra jutnia.

A Reuters hírügynökségnek a helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy Magyarország továbbra is az USA kulcsfontosságú szövetségese az elfogadott törvény ellenére, amelyik árt az egyetemnek és az akadémiai szabadságnak. A jogszabály természetéről szükséges vitát folytatni, de meglátása szerint sokkal nehezebben tud az egyetem a jövőben Magyarországon működni.

Arra a kérdésre, hogy ezzel a lépéssel Budapest közelebb került-e Moszkvához, az amerikai illetékes kijelentette: az egyetem esetleges kivonulása elsősorban a magyaroknak okoz veszteséget. Azt is hozzátette, hogy szoros figyelemmel követik, mit csinál Oroszország ebben a régióban, ami pedig Magyarországot illeti, továbbra is szoros szövetségese Amerikának és ez így is marad várakozása szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×