eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics Brüsszelben magyarázza a CEU-ügyet

Palkovics Brüsszelben magyarázza a CEU-ügyet

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben tájékoztatja az Európai Bizottság vezetői a felsőoktatási törvény módosításáról.

A CEU a törvény módosítása után továbbra is működhet, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki – erről tájékoztatta Palkovics László Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárság közleménye szerint. Az államtitkár szintén erről tárgyal a délután folyamán Frans Timmermansszal az Európai Bizottság alelnökével is.

„A magyar kormány annyit szeretne, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem, és ha valaki privilégiumra szeretne szert tenni, pl. Európán kívüli diplomát ad ki, arról a magyar Országgyűlés által ratifikált, nemzetközi szerződésnek kell lennie. A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását, a CEU zavartalanul folytathatja működését, ha Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok erről megállapodik.

Magyarország jó szándékú, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy kész a tárgyalásokra”

- közölte az államtitkárság.

Áder János államfő hétfőn írta alá a felsőoktatási törvény módosítását, és egyúttal felkérte a kormányt, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék" - olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.

A CEU hétfőn este közleményben jelezte, hogy eddig is készen állt tárgyalni, de a kormány minden erőfeszítést visszautasított. Az intézmény jogi lépéseket fontolgat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×