eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

A Duna-parti nyomvonalon épülhet meg a római-parti védmű - a nap hírei

Az unión kívül az Egyesült Államok lett Magyarország első számú export piaca – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Az Egészségügyi Világszervezet szerint idegméreggel követhették el a keddi szíriai vegyifegyver-támadást.

Az Európai Unión kívül az Egyesült Államok lett Magyarország első számú export piaca - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Dana Hungary győri fogaskerékgyárának alapkőletételén elmondta: januárban 11 százalékkal nőtt a kivitel Amerikába. Hangsúlyozta: jelenleg 1710 amerikai vállalat mintegy százezer embert foglalkoztat Magyarországon.

A környezetvédelmi és a telephelyengedély birtokában a műszaki tervek elkészítésével folytatódhat a paksi atomerőmű bővítése - közölte a létesítmény teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: hamarosan jogerőssé válhat a környezetvédelmi engedély és a vizsgálatok szerint a kijelölt terület alkalmas erőműblokkok építésére. Hozzátette: a műszaki tervek mellett el kell készíteni a paksi erőmű előzetes biztonsági jelentését is, és ezután lehet kérelmezni a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A kormánybiztos felidézte, hogy az uniós vizsgálatok lezárultak, és sikerült rendezni az Európai Bizottsággal az állami támogatás kérdését.

A római-parti védmű Duna-parti nyomvonalon történő megépítését támogatja a budapesti képviselők által elfogadott határozat. A közgyűlés döntött a Lánchíd és a Váralagút felújításáról is. A munkálatok a tervek szerint a nyáron kezdődhetnek el és 2019 végéig tartanak. A testület úgy határozott: nem rendeli el a budapesti olimpiai rendezésről szóló népszavazást, mert a referendummal elérni kívánt cél megvalósult, amikor a képviselőtestület visszavonta az ötkarikás pályázatot. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt évi beszámolóját is, amely szerint a fővárosban tavaly több mint 13 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma.

Augusztustól újra lehet pályázni hűtő- vagy mosógépcserére - jelentette be a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. Szabó Zsolt a Construma öko city kiállítás megnyitóján elmondta: az alprogram keretösszege 600 millió forint, amit a lakosság arányában osztanak el a régiók között. Az államtitkár szerint a keret bővíthető. Szólt arról is, hogy június 6-ától lehet jelentkezni a kazánok, kémények felújítására kiírt alprogramra, amelynek keretösszege 3,5 milliárd forint.

Megnyílt a 36. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás. A Hungexpo vásárközpontban 6 pavilonban több mint 40 ezer négyzetméteren 17 ország csaknem 700 kiállítója várja az érdeklődőket vasárnapig. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár a megnyitón azt mondta: optimizmusra ad okot, hogy januárban 212 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az új építési szerződések száma.

Ausztria nem csökkenti a külföldiek családi támogatását. Az osztrák alkancellár elmondta: továbbra is az indexálás, vagyis a munkavállaló származási országának viszonyaihoz igazított családtámogatási mérték a cél, amely a juttatás csökkenésével járhat, azonban Ausztriának be kell tartania az uniós jogot. Reinhold Mitterlehner kijelentette: közösségi szinten szeretnék elérni az indexálás bevezetését. Eszerint a több ezer Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló Magyarországon élő gyermekei után az Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenne.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint idegméreggel követhették el a keddi szíriai vegyifegyver-támadást. Szerdára 72-re emelkedett az akció halálos áldozatainak száma az észak-szíriai Han Sejkun településen - állítja a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A szervezet úgy tudja, hogy 20 gyerek és 17 nő van a halottak között. Más források korábban száznál több halálos áldozatról számoltak be. A szíriai hadsereg nyilatkozatban tagadta vegyi fegyverek alkalmazását. Oroszország kivételével a nemzetközi közösség a szíriai kormányt gyanúsítja a támadással.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×