eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Terrorcselekmény a szentpétervári robbantás - a nap hírei

Terrorcselekmény a szentpétervári robbantás - a nap hírei

Már kedden szavazhat az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosításáról, a törvényalkotási bizottság szigorított a tervezeten. Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. Napi hírösszefoglaló.

Szentpéterváron a legutóbbi jelentések szerint 11-en meghaltak és 39-en megsebesültek, amikor robbantás volt a metróban. Az orosz főügyészség szerint terrorcselekmény történt. Az egyik orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a robbantás feltételezett elkövetője látható. A hatóságok találtak egy fel nem robbant pokolgépet az egyik metróállomáson. Szentpéterváron lezárták az összes metróállomást, és Moszkvában is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a metróhálózatban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium információja szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári robbantásnak.

Nem látnak esélyt a tartós szíriai békére Bassár el-Aszad államfő hatalmon maradásával az uniós tagországok külügyminiszterei. A tárcavezetők a luxembourgi tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban felszólították Damaszkuszt és a rezsim támogatóit, elsősorban Oroszországot, hogy tegyenek meg mindent a harcok beszüntetéséért és a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatásáért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak hangsúlyozta: előbb békét kell teremteni Szíriában, és utána kell az ország vezetésének jövőjével foglalkozni. Hozzátette: megállapodást sürget Brüsszel és a líbiai vezetés között az Európára háruló bevándorlási nyomás miatt.

Szigorított a felsőoktatási törvény külföldi intézményekre vonatkozó módosításán az országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. Ez alapján a feltételeket nem teljesítő intézmények 2018 szeptembere helyett már januártól nem vehetnének fel elsős hallgatókat. A kormánypárti javaslatról várhatóan már kedden szavaz a parlament. Korábban az MSZP és az LMP is azt kérte, hogy a javaslatot vegye le a napirendről az országgyűlés. A Jobbik szerint a módosítás veszélyezteti a határon túli magyar egyetemek működését. A Demokratikus Koalíció népszavazást helyezett kilátásba az ügyben. A Közép-európai Egyetem diszkriminatívnak tartja az indítványt. A kormány előterjesztése a jövőben államközi szerződéshez kötné a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működését.

A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége szerint nem járhat magas színvonalú tevékenységet folytató egyetemek bezárásával a külföldi felsőoktatási intézményekre vonatkozó tervezett új szabályozás. A testület állásfoglalásában egyetért az egyértelmű szabályozás elvárásával, de kifogásolja, hogy a javaslatot előzetesen nem véleményezhette. A rektori konferencia azt kéri, hogy a több intézményt és nemzetközi szerződést is érintő jogszabály csak 2019 szeptemberében lépjen hatályba, hogy addigra minden érintett meg tudja teremteni a szükséges feltételeket. Korábban nyilatkozatban állt ki a Közép-Európai Egyetem mellett az ELTE vezetése és az intézmény doktorandusz önkormányzata.

Levette eheti napirendjéről a reklámadóról szóló törvény módosításának vitáját az Országgyűlés. A kormány múlt héten nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely szerint a reklámadó mértéke az eddigi 5,3 százalék helyett idén január és június között 0 százalék lesz, majd június elsejétől 9 százalékra emelkedik. A Magyar Reklámszövetség szerint meg kell szüntetni az adófajtát, mert az a teljes magyar gazdaságra káros.

Kétéves futamidejű lakossági állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ 50 milliárd forint értékben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az új fix, 2 és fél százalékos kamatozású kötvényt mától lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál. Egészen újfajta állampapírok is jöhetnek - erről is beszélt az InfoRádiónak Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Pálffy Ilona és Patyi András, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának beszámoltak a tavalyi országos népszavazás tapasztalatairól is. A választási iroda elnöke arról beszélt, hogy a népszavazási eljárásban több probléma is kiderült, amelyet szerinte törvénymódosítással lehetne orvosolni. Továbbá tisztázni kellene a kampányköltés szabályait és szükséges lenne lerövidítni a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt. Indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait.

Nyílt levében tiltakozott az Operaházban 2014 óta érvényben lévő kollektív szerződés váratlan felmondása miatt az intézményben működő független szakszervezet. Az érdekképviselet vezetői pénteken egy e-mailből értesültek arról, hogy a munkáltató július 31-vel indoklás nélkül felmondja a megállapodást. Bárány Balázs Péter az érdekképviselet elnöke az Inforádióban elmondta: az eljárás nem szabályszerű, érthetetlen és kiszolgáltatott helyzetbe hozza a dolgozókat. Hozzátette: csütörtökön egyeztetés kezdődik a helyzetről.

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord, valamint a budapesti legmagasabb minimumhőmérsékleti napi rekord is. Újpesten 26,4, Edelényben 27 Celsius-fokig melegedett a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: János-hegyen 13,3 fokot mértek reggel, ezzel megdőlt a 1985-ben Ferihegyen regisztrált 12,2 Celsius-fokos csúcs. Az előrejelzés szerint keddtől mérséklődik a meleg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×