eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szeretjük a titkos bejelentéseket - és általában igazunk is van!

Szeretjük a titkos bejelentéseket - és általában igazunk is van!

Az ombudsmanhoz érkező közérdekű bejelentések több mint fele volt megalapozott – derül ki a Székely László alapvető jogi biztostavalyi tevékenységéről szóló, a parlament honlapján közzétett, közel 400 oldalas beszámolóból, amelyet a Magyar Idők dolgozott fel.

Az ombudsman 2014 óta kezeli a köz­érdekű bejelentéseket, a bejelentő kérésére akár anonim módon.

Tavaly az elektronikus rendszeren beérkező 314 beadvány mintegy fele volt ténylegesen közérdekű bejelentésnek tekinthető.

A bejelentők csaknem 90 százaléka kérte, hogy személyes adataihoz csak a hivatal férhessen hozzá

- számol be cikkében a Magyar Idők.

A közérdekű bejelentések többek kö­zött magukba foglalják önkormányzatok eljárását, cégek adóelkerülő magatartá­sát, vendéglátóhely működését, közterület-felügyelő viselkedését, a koldusmaffia terjeszkedését és sokféle korrupciós jelenséget.

Azonban gyakori, hogy a bejelentő azonosítása sikertelen, ezért több vizsgált ügyben nem lehetett bizonyítékot találni - mutat rá a lap.

Tavaly a leggyakrabban megkeresett intézmények között volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Budapest Fő­város Főpolgármesteri Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A beadványok az esetek 56 százalé­kában voltak megalapozottak.

A lezárt ügyek közül 21-ben nem állapított meg a biztos az alapvető jogokkal összefüggésben visszásságot a közérdekű bejelentés intézése során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×