eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az olimpiai népszavazásról dönt a főváros

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönthet arról, hogy nem rendeli el a budapesti olimpiai rendezésről szóló népszavazást, mivel - mint a benyújtott előterjesztésben olvasható - a referendummal elérni kívánt cél már teljes mértékben megvalósult.

A budapest.hu oldalon közzétett - Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselője által jegyzett - előterjesztésben az áll: mivel a testület visszavonta az olimpiai pályázatát és ezzel teljes mértékben eleget tett a népszavazási kezdeményezés által elérni kívántaknak, a kérdés tekintetében

a "fővárosi szintű helyi népszavazás elrendelése és megtartása okafogyottá vált".

A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?".

Emlékeztettek arra, március elsején a Fővárosi Közgyűlés - a kormányhoz hasonlóan - megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység helyreállíthatatlanul felbomlott, ezért a testület úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogára való pályázásról szóló határozatát, és a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen visszavonja pályázatát.

Az erről szóló dokumentumot március 16-án megküldték a MOB-nak, így Budapest már nem minősül pályázó városnak, az olimpiai játékok megrendezését már nem nyerheti el - írták.

Hozzátették: mindezek következtében látható, hogy az aláírásgyűjtő ív hitelesítése, valamint a fővárosi szintű helyi népszavazás elrendeléséről való testületi döntés közötti időszakban az olimpiai pályázattal összefüggő körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről hozott határozata során a Fővárosi Választási Bizottság nem vehetett figyelembe, viszont a Fővárosi Közgyűlés döntését érdemben befolyásolja.

A Fővárosi Közgyűlés határozata ellen - a közzétételtől számított 15 napon belül - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához - olvasható az előterjesztésben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×