eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Újabb fordulat a gyulaházi űrközpont ügyében

Újabb fordulat a gyulaházi űrközpont ügyében

Gyulaháza önkormányzata szerint nincs megvalósíthatósági tanulmány a településre tervezett űrközpontról. Lázár János korábban azt mondta, bármilyen beruházásról csak azután dönt a kormány, ha arról megvalósíthatósági tanulmány is készül.

„Jelen körülmények között természetesen sem hatástanulmányt, sem más a fejlesztéssel kapcsolatos dokumentációt nem tudok önnek megküldeni” – válaszolta Gyulaháza polgármestere, Bardi Béla a Hír Tv közérdekű adatigénylésére, amelyben az ott tervezett „space központról” készült hatástanulmányt próbálták megszerezni.

Farkas Bertalan szülőfalujában már van egy kiállítás a magyar űrhajósról, de egy friss kormányhatározat szerint egész „űrközpont” is épülne a településen, egy hárommilliárd forintból megvalósuló, az egész kistérségre vonatkozó turisztikai fejlesztés részeként. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még március elején mondta az egyik kormányinfón a gyulaházi űrközponttal kapcsolatban, hogy „mindegyik projekt mögött a pályázóknak be kell adniuk egy megvalósíthatósági tanulmányt, és számokat is kell vállalni”.

A Magyar Turisztikai Ügynökség már múlt héten jelezte, nem létezik ilyen tanulmány, és most Gyulaháza önkormányzata is hasonló választ adott. A település korábban pályázott EU-forrásra a Farkas Bertalanról szóló kiállítás bővítésére, de ez a tervezett űrközponttól független projekt.

A hírverés miatt már több cég is jelezte, hogy részt vennének a projektben, sőt, nem hivatalos árajánlatokat is tettek, valamint több magángyűjtő is felajánlott különféle relikviákat az űrközpontba. Csak június 30-a után derül ki, hogy oszlik majd el a hárommilliárdos támogatás az érintett települések között, így utána tudnak csak részleteket Gyulaházán. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×