eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meghalt az olaszországi magyar buszbaleset legsúlyosabb égési sérültje - a nap hírei

Londonban a merénylővel együtt négy halottja és 20 sebesültje van a belvárosban elkövetett merényletnek. Több vádlott ítéletét enyhítette a brókerügyben a bíróság.

Londonban a merénylővel együtt négy halottja és 20 sebesültje van a belvárosban elkövetett merényletnek. A halálos áldozatok között van egy rendőr. A támadó a Westminster hídon autójával elgázolt több embert, majd a parlament épületénél megkéselt egy rendőrt, és éppen rátámadt egy másikra, amikor a biztonsági erők lelőtték. A rendőrség feltételezi, hogy az elkövetőnek nem voltak társai. A hatóságok kiterjedt terrorellenes nyomozást kezdtek az ügyben. A külgazdasági- és külügyminisztérium nem tud magyar sérültről vagy áldozatról.

Meghalt az olaszországi magyar buszbaleset legsúlyosabb égési sérültje - közölte a Honvédkórház orvos-igazgatója. Tamás Róbert az InfoRádióban elmondta: a 40 év körüli férfinek testfelülete 60 százaléka égett meg, és súlyos fertőzéses állapotban hozták haza Veronából. Halálát szervi elégtelenség és tüdőgyulladás okozta. Az orvos-igazgató szólt arról is, hogy a kórházban még egy koponyasérültet ápolnak, akin több műtétet kell még végrehajtani. A Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőit szállító autóbusz január 20-án járt szerencsétlenül Verona közelében. A budapesti sérült halálával 17-re emelkedett a tragédia áldozatainak a száma.

Az európai védelmi kiadások növelését szorgalmazta a honvédelmi miniszter a NATO kétnapos budapesti szemináriumának megnyitóján. Simicskó István azt mondta: Magyarország szükség esetén kész 2024-re, vagyis a tervezettnél két-három évvel korábban teljesíteni a védelmi kiadásokra vállalt kötelezettségét. A tárcavezető a biztonság garanciájának nevezte a NATO-t és kiemelte: egyszerre kell a keleti és a déli kihívásokra választ találni. Az észak-atlanti szövetség kiemelt, kétnapos eseményén csütörtökön Jens Stoltenberg a NATO főtitkára is részt vesz majd.

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte Kulcsár Attilát a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró tanácsa A brókerügy elsőrendű vádlottját több rendbeli csalás és sikkasztás miatt mondta ki bűnösnek a táblabíróság. Kulcsár Attila az eddig előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött idővel lényegében letöltötte büntetését. A bíróság három évre mérsékelte Kerék Csaba másodrendű vádlott börtönbüntetését, és enyhítette több másik vádlott ítéletét is. Az ügyészség szerint 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. Az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint, az illetékes minisztériumoknak 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek tao-pénzek. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a támogatási igazolásokat, az azokról szolgáltatott adatokat és a pontos összegeket. Az ítélet szerint a kikért adatok közérdekűek és közpénz felhasználását érintik. Az összesítések szerint 2011-es bevezetés óta az állam 415 milliárd forint társasági-adó bevételről mondott le a sportszövetségek és klubok javára. A pert a Transparency International indította.

A fővárosban ismét forgalomba állt a kedden meghibásodott felújított szerelvény a 3-as metró vonalán. A BKV tájékoztatása szerint a járművön az orosz gyártó mérnökei elvégezték a szükséges átvizsgálást és javításokat. A szerelvényt azért kellett kivonni a forgalomból, mert az ajtók nyitottsági állapotát visszajelző műszer bizonytalan jelzést adott.

Békásmegyeren tartott utcafórumot a Magyar Szocialista Párt. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje elmondta: ha kormányra kerülnének, évente 300 milliárd forintot csoportosítanának át az adórendszerben a gazdagoktól a szegényebbeknek. Ez azt jelenti, hogy aki 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkezik, annak vagyonadót kellene fizetnie. Illetve progresszíven adóztatnák azt, akinek a jövedelme meghaladja a havi egymillió forintot.

Az egészségügy, az oktatás, valamint a bérek és a nyugdíjak helyzete lesz a Demokratikus Koalíció választási kampányának fő témája. A párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: a tömörülés megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési képviselőválasztásra. A DK-nak jelenleg 108 jelöltje van 106 helyre, így egy-két helyen még nincs végleges döntés. Gyurcsány Ferenc hozzátette: az egyéni jelöltek kampánya ősszel indul majd. Beszélt arról is, hogy szerinte Majtényi László államfő-jelöltsége tovább erősítette a baloldali ellenzék pártjai között lassan kiépülő bizalmat.

Az adóhatóság által elkészített személyijövedelemadó-bevallás ellenőrzését kéri az ügyfelektől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatóság közleménye szerint sok ügyfélnél történhetett változás év közben, amelyek nem kerültek bele a tervezetbe. A dokumentumokat papíralapon az adóhatóság ügyfélszolgálatain és ügyfélkapus-regisztrációval az interneten is lehet ellenőrizni. A leadás májusi határidejét az 1+1 százalékos felajánlásokkal sem kell megvárni, mert azok az új internetes felületen szintén benyújthatók, a kereső rendszer pedig a kedvezményezett szervezetek azonosítását is segíti.

A technikai fejlődés sem csökkentette az óraátállítással megtakarított energia mennyiségét az elmúlt években - mondta az InfoRádióban a MAVIR szóvivője. Berczelly Réka szerint a téli-nyári időszámítással 4-5 milliárd forint takarítható meg, és az el nem használt energia a környezetterhelést is csökkenti. Az órákat most vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell majd előretekerni. Korábban az óraátállítás eltörlését kezdeményezte a Jobbik, a párt a nyári időszámítást tartaná meg, mert indoklása szerint a változtatás komoly élettani hatással járhat. A óraátállítás alkalmazását azonban uniós irányelv teszi kötelezővé.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×