INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

busz

belföld

menetrend

szabályozás

kormány

A kormány korlátozza a busszal utazók jogait

A kormány korlátozza a busszal utazók jogait

InfoRádió

Ha baleset történik, késik a busz, kimarad egy járat, illetve ha mozgáskorlátozott akar autóbuszon utazni, akkor ezek kezelésére uniós szabályok vonatkoznak, de szombattól - a kormány döntése miatt - az előírásokat a belföldi járatokon nem kell alkalmazni.

A napi.hu vette észre, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a menetrend szerinti, belföldi autóbuszjáratokra ad felmentést az uniós szabályok alól. Így például ha a jegyértékesítést a busztársaság kiszervezi, az uniós szabályok szerint felel az alvállalkozójáért,

a kormány most kizárta a felelősségét.

Ha balesetet szenved a busz, a fuvarozónak ésszerű és arányos segítséget kell nyújtania az utasok részére, a balesetet követő azonnal felmerülő szükségleteik tekintetében. Ez a segítségnyújtás - szükség esetén - kiterjed az elhelyezésükre, az élelemre, a ruházatra, a szállításra és az elsősegély megkönnyítésére. Ezt az uniós szabályt sem kell alkalmazni belföldön, mint ahogyan nem érvényes a legalább két éjszakára, személyenként (és éjszakánként) 80 eurós szállásköltség sem.

Az EU-országok dönthetnek úgy, hogy mentességet biztosítanak a vállalkozásoknak. Azonban e követelmények alól csakis belföldön közlekedő, illetve olyan járatok esetében adhatnak felmentést amelyek útvonalának nagy része az EU területén kívül esik, és amelyek menetrend szerinti megállóhellyel rendelkeznek az EU-n kívül.

Az az uniós szabály is kimarad a belföldi járatok üzemeltetőinek a kötelezettségei közül, hogy a menetrend szerinti járat törlése vagy késedelmes indulása esetén a fuvarozónak a lehető leghamarabb, de legkésőbb az indulás tervezett időpontját követően 30 percen belül tájékoztatnia kell az autóbusz-állomásról induló utasokat a helyzetről és a várható indulási időről. 

Az uniós rendelet egy nagy részt szentel a mozgáskorlátozott személyek busszal történő utazásának a megkönnyítésére. Ezeket a szabályokat sem kell alkalmazniuk a belföldi buszos cégeknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018