eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Veszett kecske veszte Bekecsen

Veszett kecske veszte Bekecsen

Veszettségben elpusztult egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen a múlt héten – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mivel ez a betegség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség, és a vírusra a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a Nébih arra figyelmeztette az állattartókat, hogy legyenek körültekintőek és ha a betegségre gyanakodnak, haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

Március elején egy rókában, a múlt héten pedig egy elhullott kecskében és gidájában mutatta ki a veszettség vírusát

a NÉBIH laboratóriuma. Mindkét eset a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen történt.

Az anyakecske nem tudott lábra állni, hátrafeszített fejjel feküdt, nyálzott és görcsös kényszermozgásokat végzett. A tünetek alapján felmerült a veszettség gyanúja, melyet a laboratóriumi vizsgálat megerősített - közölte a NÉBIH.

Veszett kecske veszte Bekecsen

A kecskék tulajdonosának elmondása szerint a környékről – többek között az ő udvaráról is – az elmúlt időszakban több baromfi eltűnt, amiket valószínűleg róka vitt el. 

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyekből Magyarországon körülbelül 70 ezer egyed él.

Hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen, évente két alkalommal az állategészségügyi hatóság. Emellett kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is.

A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz.

Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

A betegséget Európa nyugati részén már felszámolták, és az elmúlt két évtizedben hazánk is jelentősen előrehaladt a mentesítésben. A járványtani helyzet – többek között a preventív hatósági intézkedéseknek köszönhetően – jelentősen javult.

Míg az 1990-es években még több száz veszett állatot találtak évente, 2015-ben már klasszikus veszettség nem fordult elő Magyarországon, és 2016-ban is csak egyetlen esetben mutatták ki a vírust - számolt be a szervezet.

A NÉBIH tavaly kampányt indított, hogy minél többen megismerjék a veszettséggel kapcsolatos tudnivalókat.

Hasznos tanácsok

  • Ha háziállata a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait fedezi fel rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
  • A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen és értesítse az állategészségügyi hatóságot!
  • Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg és értesítse az állategészségügyi hatóságot!
  • Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát!
  • Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!
  • Mindenképpen javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×