eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbántól kér pénzt Tarlós a béremelésre

Orbántól kér pénzt Tarlós a béremelésre

Többek között a 3-as metróról és a BKV bérrendezéséről is kérdezte a főpolgármestert az Index.hu.

A napokban elkezdődtek a BKV-nál a bértárgyalások. A dolgozók tiltakoznak, hogy kevés a pénz, még az állami konkurenciánál is több a fizetés. Mit tehet a főváros - kérdezte az Index.hu Tarlós Istvánt. A főpolgármester a napokban keresi meg a kormányt, hogy vizsgálják felül a jelenlegi helyzetet. Nem tartja elfogadhatónak, hogy az önkormányzatoknak vagy cégeiknek a dolgozói másodrendű állampolgárok legyenek és ne kapják meg azt a bérrendezést, amit a közvetlen államiak.

"Az értelmezhetetlenül cinikus válasz, hogy ezt oldják meg az önkormányzatok maguk. Erre az önkormányzatoknak nincs anyagi lehetőségük" - jelentette ki Tarlós István. Hozzátette: ezzel együtt kicsit felfújtnak érzi a problémát. "Gondoljuk meg, milyen nagy járművezetői és szerelői állománya van a BKV-nak. Azt senki be ne vegye már, hogy százával-ezrével fog a Volán átvenni BKV-dolgozókat, mert ennyi emberre nincs szüksége."

Majd kijelentette: "Ha az állam elhatározta magát egy nagy béremelésre az állami cégek alkalmazottainak és köztisztviselőinek esetében, akkor

az államnak fedezetet kell nyújtania az önkormányzatok dolgozóinak béremelésére is. Hiszen az önkormányzat sem magánvállalkozás, az is az állam része."

Ezt Budapest esetében még nem számolták ki pontosan, mondta a portálnak a főpolgármester, de szerinte ha a kulturális területet is hozzászámolják, akkor

bőven 30 milliárd forint felett van.

Hozzátette: ez nem csak Budapest problémája, az egész országban ez történik az önkormányzatok alkalmazottaival. A megyei jogú városokat ugyanúgy érinti ez a téma.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban kijelentette: a negyedik felújított szerelvényt a múlt héten hozták meg Oroszországból, és

még márciusban forgalomba állítják őket.

A szerelvények felújítása egy éve zajlik, és a síneket is folyamatosan cserélték - mondta Tarlós István.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×