eur:
393.1
usd:
362.3
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Ezzel űzheti el a depressziót és a magas vérnyomást

Ezzel űzheti el a depressziót és a magas vérnyomást

A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével. legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. A tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

„A téli depresszió spontán szűnik meg, amikor jön a tavasz.”

Rihmer Zoltán elmondta, nem mindenkinél március első napjaiban, heteiben múlik el, van, akinél áprilisban vagy legkésőbb május elején, amikor már tartósan megjön a jó idő, a "benapozott órák" száma már lényegesen nagyobb. A Széchenyi-díjas pszichiáter jelezte, a depresszió időszakonként jön, ritkán krónikus, tartós és sokszor évszakhoz kötött.

Ezzel űzheti el a depressziót és a magas vérnyomást

„A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknak tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően érkezik, nagyon ritka a nyári, és vannak betegek, akiknél összevissza, tehát nincs évszakhoz kötöttsége.”

A tavaszi depresszió sokszor átfedésben van a tavaszi fáradtsággal – tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

„Sokszor a tavaszi fáradtság a tavaszi depresszió enyhe jele. A depresszió klasszikus tünete az erőtlenség, fáradtság, allergia.”

Napfény és mediterrán étrend

Rihmer Zoltán hozzátette, bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz.

„Bizonyos depresszióformákban a megfelelő folsavbevitel például javítja az állapotot. Így van ez az omega-3 zsírsavval és a triptofánnal is, amelyek a szerotonint termelést segítik, ami pedig a megfelelően működő hangulati élethez szükséges.”

Ezzel űzheti el a depressziót és a magas vérnyomást

A Széchenyi-díjas pszichiáter kiemelte,

nagy jelentősége van az egészséges,

kiegyensúlyozott táplálkozásnak,

olyannyira hogy a mediterrán diéta jelentős mértékben véd a depresszió ellen, de egyébként a magas vérnyomás ellen is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×