eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ennyi pénzbe kerül az árvíz

Több mint hétmilliárd forint áll rendelkezésre vis maior esetekre, vagyis katasztrófák után bekövetkezett károk helyreállítására. A bel- és árvíz is okozott károkat, ezért Pest megyéből már több település is kért segítséget a Belügyminisztériumtól - mondta az államtitkár.

A költségvetés minden évben lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok vis maior támogatást igényeljenek, a 2017. évi keret erre 7,7 milliárd forint, amely ha elfogy, tovább növelhető – mondta el a Belügyminisztérium államtitkára.

„A vis maior valami olyasmi, mint egy olyan biztosítás, ami egy káreseményért akkor fizet, amikor senki más már nem. Az önkormányzatok olyan, egyszer-egyszer bekövetkező, rendkívüli esemény esetén vehetik igénybe, mint bel- és árvíz, olyan viharos időszak esetén, ami jelentős károkat okoz.”

Pogácsás Tibor hozzátette, a vis maior támogatás érdekes, de fontos része, hogy csak annyi pénzt lehet igényelni, amennyi az eredeti állapot helyreállítására szolgál.

„Miután katasztrófa bármikor történhet minden költségvetés tartalmazza ezt a keretet, az igénylése és a segítségnyújtás is folyamatos. Az igénybejelentés viszont dinamikus, hiszen a benyújtásának az egyik feltétele, hogy az eseményt követő legkésőbb hetedik napig megtörténjen a bejelentés.”

Legutóbb a hirtelen hóolvadás okozta vizes helyzet Pest megye 11 településén eredményezett vis maior eseményt – mondta el a Belügyminisztérium államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×