eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor

AI: a gyűlöletkeltő retorika veszélyesebb világot teremt

A kormányok és a fegyveres csoportok által elkövetett jogsértések miatt a tavalyi év milliók számára hozott szenvedést és félelmet, és Magyarországon is romlott a helyzet - mondta az Amnesty International Magyarország igazgatója annak kapcsán, hogy a szervezetnek megjelent "Az emberi jogok helyzete a világban" című 2016/17-es éves jelentése.

Az éves jelentés lesújtó képet fest Magyarországról: több területen is az európai régió egyik legkiábrándítóbb teljesítményét nyújtja.

A politikusok mérgező és dehumanizáló „mi vs. ők" retorikája egy még megosztottabb és veszélyesebb világot teremt - figyelmeztetett az Amnesty International friss jelentése, amely az emberi jogok 2016-os globális helyzetét dokumentálja.

Az Emberi jogok helyzete a világban című jelentésben a szervezet159 országban vizsgálja az emberi jogok helyzetét. A dokumentum arra figyelmeztet, hogy Európában, az Egyesült Államokban és a világ más tájain

a gyűlöletkeltő retorikából fakadóan a politikai programok az emberi jogok globális visszaszorulásához vezetnek,

és kétségbeejtően gyenge válaszokat adnak a tömeges atrocitásokra.

"2016 volt az az év, amikor a hibáztatás, gyűlölet- és félelemkeltés cinikus alkalmazása

annyira elterjedt az egész világon, amelyre a harmincas évek óta nem volt példa. Túlzottan sok politikus reagál valós gazdasági és nemzetbiztonsági kérdésekre mérgező és megosztó identitáspolitikai manipulációval azért, hogy szavazatokat szerezzen" - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

"A megosztó félelemkeltés veszélyes erővé formálódott a nemzetközi kapcsolatokban. Legyen szó Trumpról, Orbánról, Erdoğanról vagy Dutertéről, egyre több politikus áll elő olyan mérgező programmal, amely komplett embercsoportokat dehumanizál és kiált ki bűnbakká.

Az Éves Jelentésben a korábbi évekhez képest több szó esik Magyarország emberi jogi teljesítményéről. Több területen is – például a terrorellenes intézkedések vagy a menekültek és menedékkérők jogainak megsértése kapcsán.

„A Magyarországról szóló rész legsúlyosabb megállapításai a menekültekkel és menedékkérőkkel kapcsolatban hangzanak el" - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

"Magyarországgal kapcsolatban sajnos nem állapítható meg pozitívum. Hangsúlyozottan szerepel a jelentésben, hogy

az Európai Unió más tagállaihoz és például a közép-európai régió más tagállamaihoz képest is alulteljesített Magyarország.

Ez a fajta politikailag motivált menekültellenes légkör, hangulat, és az emiatt meghozott jogszabály-módosítások és az újonnan elfogadott törvények rendkívül aggasztóak"– fogalmazott Iván Júlia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×