eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Belenézhetnek a menekültek mobiltelefonjába Németországban?

A nyugatra irányuló menekültáradatban a legtöbben mobiltelefonon tájékozódtak arról, hogy milyen útvonalon lehet a legkönnyebben eljutni Németországba. Most azonban, a menekültekre vonatkozó intézkedések szigorítása során a belügyminiszter közölte, hogy törvényt készítenek elő, amely felhatalmazza a hatóságokat a tulajdonos engedélye és külön indoklás nélkül a menedékkérők mobiltelefonján vagy más adathordozóin szereplő információk elemzésére.

Rendkívüli esetben már eddig is lehetősége nyílt a hatóságoknak a migránsok mobiltelefonján található adatok kiértékelésére. A tervbe vett törvény célja újabb támpont biztosítása a hatóságok számára a menedékért folyamodók személyazonosságának, illetve nemzeti hovatartozásának megállapítására, ugyanis 2015-ben és még tavaly is sokan érvényes iratok nélkül érkeztek német földre.

Jól értesült források szerint mintegy 150 ezerre tehető azoknak a száma, akiknél - adataik felvétele során - igencsak hasznos lehetett volna a mobiltelefonon szereplő információk felhasználása. Thomas de Maiziere belügyminiszter a törvénytervezettel kapcsolatban utalt arra is, hogy az adathordozókon talált információk elemzéséből a hatóságok következtethetnek esetleg az ország belső biztonságát fenyegető veszélyekre, mint például az érintett személynek valamely terrorcsoporthoz fűződő kapcsolatára is.

A miniszter hangsúlyozta azonban, nem minden menedékkérő mobiltelefonját fogják elkérni adatkiértékelés céljából, hanem csak azokét, akiknek személyazonosságát, illetve nemzeti hovatartozását más úton nem tudják megállapítani. Az ellenzéki Baloldali Párt élesen bírálta a tervet, amely – úgymond – semmibe veszi az alapvető emberi jogokat.

Hasonló szellemben nyilatkozott az ugyancsak ellenzéki Zöldpárt vezetője, aki tarthatatlannak nevezte, hogy az adatvédelem terén a hatóságok más mértéket alkalmazzanak menekültekkel szemben, mint német állampolgárok esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×