eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Taktikából ötöst érdemel a Momentum - szakértők az Arénában

Taktikából ötöst érdemel a Momentum - szakértők az Arénában

Jó időben és népszerű témával igyekezett betörni a politikai közbeszédbe a Momentum Mozgalom - vélték az InfoRádió Aréna című műsorának elemző vendégei. Kérdés azonban, hogy fenn tud-e maradni ez az új alakulat.

„Taktikából ötöst lehet adni ennek a kezdeményezésnek”

- értékelte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az olimpiai pályázatról tartandó népszavazás aláírásgyűjtését kezdeményező és lefolytató mozgalom lépését.

„Keresett egy olyan témát, amivel talán a téli időszak kicsit visszafogott hangulatú és intenzitású politikai időszakában be tud törni, magának hírnevet tud szerezni. Az olimpiai pályázat egy ilyen kérdés volt. Korábbi kutatások is mutatták, hogy azért a társadalomnak a száz százaléka nem volt olimpiapárti. Úgy érezték, hogy ha már van 20 százaléknyi olyan választó, aki ezzel megszólítható, az nekik pont elég lesz a betöréshez, és ez sikerült is” - véli Mráz Ágoston Sámuel.

Pulai András a Publicus Intézet vezetője arról beszélt, ennél sokkal többen, mérésük szerint az emberek 45 százaléka ellenezte az olimpia megrendezését.

„Látták, hogy ez megosztja a társadalmat, és azt is látták, hogy az ellenzéki szavazók relatíve könnyen megszólíthatóak.

Ez történt az elmúlt körülbelül egy, maximum két hónapban, hogy ez a majdnem fifty-fifty támogatás kétharmad-egyharmaddá változott. Ráadásul ez úgy történt meg, hogy a baloldali MSZP-szavazóknak a véleménye változott meg: 30 százalékpontot ugrott a véleményük az olimpia elutasítása irányába, ami nagyon magas és nagyon gyors mozgás” - közölte a Publicus Intézet vezetője.

Taktikából ötöst érdemel a Momentum - szakértők az Arénában

A Momentum azt mérte fel jól, hogy bár voltak, akik nem támogatták az olimpiát, az ellenzéki pártok – az LMP-t leszámítva – mégis a játékok megrendezése mellett sorakoztak fel – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

„Talán ezért, mert úgy érezték, hogy aki kimarad, az lemarad.

Túl nagy kockázat a számukra egy ilyen nemzeti büszkeségre okot adó ügy támogatásából kimaradni” - véli a Nézőpont Intézet vezetője.

Az MSZP felmérte, hogy komoly konkurencia számára a Momentum Mozgalom, amely 2018-ban akár értékes mandátumokat is elvehetne az eddigi ellenzéki pártoktól a parlamentben. A Publicus Intézet vezetője szerint a vélt veszély miatt válthattak véleményt a szocialisták.

„Itt fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mennyire valós ez a veszély.

Hiszen az elmúlt hét-nyolc-kilenc-tíz évben körülbelül 4-5-10 olyan mozgalom volt, amely feltűnt az ellenzéki térfélen, és abból igazából nagyon nagy átütő erővel egyik sem tudott megmaradni” - véli Pulai András.

Egy újabb ellenzéki szervezet megjelenésével tovább aprózódhatnak az ellenzéki szavazatok, ami azonban – az új választási rendszerrel – a nagyobb támogatottságú pártnak, tehát a Fidesznek kedvezhet, ez volt a legnagyobb veszély az MSZP számára – mondta Mráz Ágoston Sámuel az Arénában.

„Ha Botka Lászlónak sikerül a lehetetlen, akkor zseni”

A Gyurcsány Ferenctől való távolságtartás kevesebbet visz, mint amennyit hozhat - értettek egyet az InfoRádió Aréna című műsorának politikai elemző vendégei. A Publicus Intézet ügyvezetője szerint Botka László akár 4-5 százaléknál is többet nyerhet a volt kormányfő kiszorításával, míg a Nézőpont Csoport vezetője több kockázati elemre is felhívta a figyelmet.

Botka László felismerte: ahhoz, hogy jövőre legyőzze Orbán Viktort, semlegesíteni kell Gyurcsány Ferencet – fogalmazott a Publicus Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója az MSZP miniszterelnök-jelöltének hétvégi beszédéről.

„Vannak olyan mérések, amelyek azt mutatják, hogy az ellenzéki oldalból akár 4-5 százalékot is elvisz Gyurcsány Ferenc jelenléte és aktív mozgása a pályán. Ebből következően relatíve racionális döntés egy ilyen csatába belemenni, ha az ember azt gondolja, hogy ezt meg tudja nyerni. Ebből következően azt gondolom, hogy Botka László végigmatekozta a lehetőségeit, és arra jutott, hogy beleállnak ebbe, amit az elmúlt körülbelül nyolc évben senki nem próbált meg” - mondta a Publicus Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója.

Pulai András hozzátette: méréseik alapján Botka László meglehetősen szimpatikus a bizonytalan szavazók, illetve a Jobbik támogatóinak körében.

„Adott esetben, ha sikerül ezt a csatát megnyernie, akkor nem is feltétlenül csak 4-5 százalékponttal tudja növelni a baloldali összefogás támogatóinak a számát, hanem még többel is” - véli Pulai András.

A Nézőpont Csoport vezérigazgatója is úgy látja, hogy

a Gyurcsány Ferenctől való távolságtartás kevesebbet visz, mint amennyit hozhat.

„A lényege az, hogy aki nem a Demokratikus Koalíció támogatója, azoknak a jelentős része Gyurcsány Ferencet nem szeretné a közéletben látni. Azt remélte, hogy őket jelentős részben meg tudja szólítani” - véli a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban Botka László kalkulációjában van pár kockázati elem.

„Az MSZP-ből kiábrándultak is szavaztak a Jobbikra. Tehát amit Botka László felvázol – vagy amit sejtünk, hogy gondol –, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül újra egy erős baloldalt épít, ez a megváltozott politikai helyzet okán nagyon nehéz feladat, mert sokkal több a kihívó, mint a 2000-es évek elejének letisztult politikai versengésében” - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont csoport vezetője úgy fogalmazott:

ha az MSZP miniszterelnök-jelöltjének sikerül véghez vinnie a lehetetlent, akkor zseninek fogják nevezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×