eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Erre lehet majd használni az okosszemélyit

Erre lehet majd használni az okosszemélyit

Két-három hónap múlva a MÁV-Start teljes hálózatán használhatják majd chipkártyás személyi igazolványukat a havi bérlet felmutatására az utasok – tudta meg a Magyar Idők. A technológia alkalmas rá, hogy a többi közösségi közlekedési szolgáltató – például a BKV – bérleteit is chipkártyán hordozzuk magunkkal.

Egyelőre a Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon van tesztüzem, és három helyen, Budapesten a Déliben, valamint a pusztaszabolcsi és a százhalombattai mobilpénztárban van lehetőség elektronikus bérlet váltására a 2016. január 1-jével bevezetett eSzemélyivel.

A Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon jelenleg tesztüzemben működik az elektronikus havi bérlet kiadása. Azért választották ezt a vonalat, mert jól elkülönül a MÁV hálózatának többi részétől, így könnyen vizsgálható és értékelhető – mondta Kazai Katalin, a MÁV-Start értékesítési igazgatója.

A Magyar Idők kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi tesztüzem 2-3 hónapig tart, azután a teljes országos hálózatra kiterjesztik.

„Az eSzemélyi nemcsak vasúti bérletek tárolására alkalmas” – mondta el Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, hanem a többi közösségi közlekedési szolgáltató jegyeit, bérleteit is ké- pes kezelni, ha az érintett cég elvégzi a szükséges fejlesztéseket. Mint közismert, a BKV évek óta tervezi bevezetni az e-jegyrendszert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×