eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az OLAF vizsgálat lezárultáig felfüggeszti a kifizetéseket a kormány a 4-es metró beruházásra - a nap hírei

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia londoni díjkiosztóján. Frank-Walter Steinmeier lett Németország új államfője.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az OLAF vizsgálat lezárultáig felfüggesztik a kifizetéseket a központi költségvetésből a 4-es metró beruházásra. Lázár János a Kossuth rádióban elmondta: az idén újabb 20 milliárd forintot kellene folyósítani a Budapest számára, de ezt a felelősség tisztásásáig nem fizetik ki. Hozzátette: a projekt lezárása most is folyik, a 430-450 milliárd forintos metróberuházásból eddig 380 milliárd forintot kapott Budapest. Emlékeztetett: a Miniszterelnökség által indított szabálytalansági eljárás célja, annak megállapítása, hogy a magyar állam által biztosított támogatásnál voltak-e csalások, szabálytalanság megállapítása esetén a pénzt vissza kell kérnie a kormánynak Budapesttől. Jelezte ugyanakkor: Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a kormány tagjait, hogy minden segítséget adjanak meg Budapestnek az ügy rendezéséhez.

A 2006-os választások előtti szerződéseket emelte ki a 4-es metró beruházásról szóló uniós jelentésben szereplő vitatott megállapodások közül a főpolgármester. Tarlós István a Kossuth Rádióban ezeket a dokumentumokat nevezte a legsúlyosabbaknak és hozzátette: egy kivételével az Európai Csalás Elleni Hivatal által vitatott szerződés mindegyike a 2010 előtti időszakban jött létre. Az említett 2010 utáni szerződésről azt mondta: az egy további korrupció lehetőségét szüntette meg a korábbi ellenőrző mérnök személyének megváltoztatásával. Megismételte: ha lesz olyan uniós határozat, amellyel pénzt kérnek vissza, akkor a kormánynak és a fővárosnak mindent meg kell tennie, hogy éljen a jogorvoslati lehetőségekkel.

Komoly politikai küzdelmekre, nagy vitákra számít az Országgyűlés tavaszi ülésszakán a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint felerősödik a politikai vita Magyarország és Brüsszel között is. A politikus debreceni tájékoztatóján úgy vélte: az egyik ilyen terület az adópolitika lesz, a magyar kormány ugyanis az adócsökkentési politikában hisz, miközben számos tagállam Brüsszelben az egységes adópolitikáért lobbizik. Kósa Lajos a nagy vitákat kiváltó kérdések közé sorolta továbbá a foglalkoztatáspolitikát, a migráció ügyét, és a rezsicsökkentés megvédését.

Jövőre újabb 5 százalékos emeléssel folytatódik az illetmények növekedése a felsőoktatásban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azután beszélt erről, hogy a napokban kapták meg 5 százalékkal megemelt bérüket az ágazatban dolgozó oktatók és kutatók. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly januárban kezdődött béremelés a felsőoktatásban, akkor ez 15 százalékos illetménynövekedést jelentett.

Már több mint 200 kilométeren harmadfokú az árvízvédelmi készültség főként a Tisza felső szakaszán illetve a Bodrog egy részén. Emellett mintegy 40 kilométeren másod-, 155 kilométeren elsőfokú a védekezés. Tokajnál, a Bodrogon lévő téli kikötőbe több hajó megrongálódott, csónakok süllyedtek el, stégek kerültek víz alá az összetorlódott jégtáblák miatt. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: komoly károk keletkeztek, de a felmérés még nem ért véget. A tájékoztatás szerint a belvízzel elöntött terület nagysága már több mint 44 ezer hektár.

A Saul fia, Nemes Jeles László alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia londoni díjkiosztóján. Az alkotás - számos más elismerés mellett - az elmúlt évben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar díjat is megkapta.

Megválasztotta Németország államfőjévé Frank-Walter Steinmeiert a szövetségi közgyűlés. A berlini ülésen a volt külügyminiszter már az első fordulóban megkapta az abszolút többséget, a testület tagjainak mintegy háromnegyede támogatta. 61 éves politikus Németország 12. szövetségi elnöke, Joachim Gauckot követi a tisztségben, március 19-én lép hivatalba. Első rövid beszédében a szabadság és a demokrácia védelmének fontosságáról beszélt. A volt külügyminiszter a felmérések szerint jelenleg Németország legnépszerűbb politikusa.

Könnyebb lesz Svájcban a bevándorlók harmadik nemzedékének honosítása. Az erről szóló népszavazáson a szavazók több mint 60 százaléka támogatta, hogy a kormány egyszerűsítse a hivatalos eljárást. A változtatás értelmében könnyebben megkapják majd a svájci állampolgárságot azok a 25 év alattiak, akiknek a szülei és nagyszülei is évek óta Svájcban élnek. Az intézkedés mintegy 25 ezer fiatalt érint.

A terrorizmus elleni küzdelem mellett a többi között a kelet-ukrajnai helyzetről is szeretne egyeztetni az új amerikai külügyminiszterrel az orosz diplomácia irányítója. Szergej Lavrov egy orosz televíziós interjúban azt mondta: még tartanak az egyeztetések arról hogy pontosan mikor találkozik Rex Tillersonnal. Az orosz tárcavezető azt hangsúlyozta: a kelet-ukrajnai válság rendezésére nem lát a minszki egyezményekkel szembeni alternatívát.

Gázszivárgás miatt egy órán át le volt zárva a hamburgi nemzetközi repülőtér. Több mint 50 embert légúti panaszok és kötőhártya-gyulladás miatt látott el a mentőszolgálat. A vizsgálatok első megállapításai alapján ismeretlenek szándékosan paprikasprayt vagy valamilyen más csípő, maró hatású gázt juttattak a repülőtéri épületegyüttes légkondicionáló rendszerébe. Terrortámadásra utaló jeleket nem találtak a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×