eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

A legfőbb ügyésztől vár tájékoztatást a Fidesz a 4-es metróról - a nap hírei

A legfőbb ügyésztől vár tájékoztatást a Fidesz a 4-es metró korrupciógyanús beruházásáról. Teljes körű elszámoltatást követel a letelepedési kötvények ügyében az MSZP. Új rendelet kiadását tervezi a beutazás szigorítására az amerikai elnök. A nap hírei 2017. február 11-én, szombaton.

A legfőbb ügyésztől vár tájékoztatást a Fidesz a 4-es metró korrupciógyanús beruházásának részleteiről és következményeiről. Kucsák László kormánypárti képviselő szerint tiltott pártfinanszírozás is megvalósulhatott az ügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta: a városvezetésnek 60 napja van a reagálásra, és ha nem vitatja a dokumentumban foglaltakat, akkor 59 milliárd forintot vissza kell fizetni az Európai Uniónak.

Teljes körű elszámoltatást követel a letelepedési kötvények ügyében az MSZP. Az ellenzéki párt a most nyilvánosságra került információkra hivatkozva közölte: 140 milliárd forint hiányzik a kötvények bevételéből, ami bűncselekmény gyanúját veti fel. Előzőleg a Magyar Nemzet című napilap azt írta: Demeter Márta független országgyűlési képviselő az Államadósság-kezelő Központ által közöltektől eltérő számadatokat kapott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. Ezek összevetése után az a gyanú merült fel, hogy 1671 külföldi személy állampapír vásárlása nélkül kaphatott letelepedési engedélyt.

Évértékelőt tartottak az LMP társelnökei. Szél Bernadett és Hadházy Ákos arról beszélt: gyökeresen más irányt kell adni az országnak, mint amerre a rendszerváltás óta haladt. Mint mondták: Magyarországra rátelepedett a régi, lejáratódott politikai elit, de pártjuk a választóvonal, amely a jövő kormánya lehet.

Ismét kihallgatták Kovács Bélát, immár harmadik alkalommal. A Jobbik európai parlamenti képviselőjét 2015 decemberében gyanúsította meg kémkedéssel a Központi Nyomozó Főügyészség az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése alapján. A Magyar Idők érdeklődésére, hogy a politikus tett-e érdemi vallomást, Nagy Andrea ügyész, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt válaszolni.

Elképzelhetetlennek tartja a magyar gazdaság versenyképességének javítását az agrárium nélkül a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: a magyar agráriumba 2007 és 13 között érkezett 3800 milliárd forintos uniós forrás hatására sem változott. az ágazat termelékenysége, mivel a támogatásokat a jövedelem kiesés pótlására fordították. A politikus szerint a forrásokat elsősorban a technológia megújítására, korszerűsítésre kell fordítani.

Rekordévet zárt tavaly a magyar turizmus. Guller Zoltán, és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte: az idén is hasonló eredményekre számít az ágazatban, miután 2017 a sportturizmus éve lesz. Tavaly 7 százalékkal 27,7 millióra emelkedett a vendégéjszakák száma, míg az ágazat összes bevétele 9,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Nem indul újra az Európai Bizottság elnöki tisztségéért Jean-Claude Juncker. A luxemburgi politikus a Deutschlandfunk német rádióban kizártnak nevezte, hogy újabb ötéves cikluson át ő vezesse az unió végrehajtó, javaslattevő testületét. A brüsszeli bizottság elnöke úgy vélte: kétséges, hogy az Unióban maradó 27 tagállam meg tudja őrizni egységét a Nagy-Britanniával folytatandó kilépési tárgyalásokon, mivel szerinte London tagállamonként eltérő tárgyalási taktikát fog alkalmazni.

Autóbalesete után stabil a lengyel miniszterelnök állapota - tájékoztatott varsói kormányszóvivő. Beata Szydlóra ugyanakkor még újabb vizsgálatok várnak. A lengyel kormányfőt szállító péntek este autó előzés közben fának ütközött az ország déli részén.

Törökországban április 16-ára írta ki az alkotmánymódosításról szóló népszavazást a központi választási bizottság. A módosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, aki a végrehajtó hatalom feje lesz. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

Új rendelet kiadását tervezi a beutazás szigorítására az amerikai elnök. Donald Trump újságíróknak elárulta, a rendelet új változatából valószínűleg kikerül majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra és a zöldkártyával rendelkezőkre vonatkozó beutazási szigorítás.

Globális felvilágosító kampányt sürget a közösségi médiafelületeket elöntő álhírek ellen az Apple vezérigazgatója. Tim Cook, a világ legnagyobb piaci értékű vállalatának vezetője a Daily Telegraph című brit lapnak kifejtette: az álhírek járványszerű terjedése a világ jelentős részén ma már komoly probléma, ezért szükségessé teszi a hatóságok és a technológiai cégek közös fellépését.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×