eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

OLAF-jelentés: Demszky Gábor megszólalt

Demszky Gábor "tűzbe tenné a kezét" Gulyás Lászlóért, a DBR Metró Projekt Igazgatóság volt vezetőjéért. A volt SZDSZ-es főpolgármester csütörtökön az ATV-nek kijelentette, sem neki, sem Gulyásnak nincs köze a 4-es metró körüli visszaélésekhez. Gulyás László az Indexnek csütörtökön, kora este kijelentette, tévesen azonosították, nem áll körözés alatt és az országban tartózkodik.

Csütörtöki számában a Magyar Hírlap írt arról, hogy tavaly októberben kihallgatásokat tartott, házkutatásokat végzett a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség; az egyik terhelt külföldre szökött. Őt a Magyar Nemzet Gulyás Lászlóként azonosította.

Demszky Gábor az ATV-nek nyilatkozott az ügyben. Az atv.hu cikke szerint elmondta: "amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetünkben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek". A volt főpolgármester hozzátette: soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztalt a munkájában, sem visszaélésre, sem panaszra okot adó körülmény nem merült fel, amikor ő volt az igazgató. A volt főpolgármester Gulyás Lászlót kiváló szakembernek nevezte, és megjegyezte: "nem hiszem, hogy ő bujkál".

A volt SZDSZ-es főpolgármester azt is elmondta, hogy bár ő sem bujkál, nem érték el a hatóságok. Az Alstom-ügyben vizsgálódó bizottság meghallgatására pedig azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet. Úgy gondolja, hogy Gulyás Lászlót is el lehet érni.

A kormány múlt pénteken nyilvánosságra hozta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos több mint száz oldalas jelentését. A kormany.hu oldalon közzétett 104 oldalas jelentésről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság.

Csepreghy Nándor szerint az OLAF jelentése egyértelműen bizonyítja a baloldali kormányok és a 2010 előtti budapesti városvezetők felelősségét a 4-es metróberuházás korrupciós botrányában. A négy éven át tartó nyomozás eredménye szerint a kifogásolt szerződések - egy kivételével - 2010 előtt, vagyis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány, illetve a Demszky Gábor-féle városvezetőség regnálása alatt született - ismertette.

Fővárosi Törvényszék: nem körözik Gulyás Lászlót

Nem bocsátott ki Gulyás László ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot az Alstom-ügyben, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügy egyik terheltje külföldre szökött, és az érintettet Gulyás Lászlóként, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjeként azonosította. A napilap ezt a Polt Péter által Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő kérdésére adott válasz alapján írta, jelezve, hogy a legfőbb ügyész "név nélkül említette meg Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasát".

A törvényszék közleményében cáfolta Gulyás László érintettségét, és azt írta: a Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly október 6-án elutasította annak a férfinak az előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tartozás fedezetének elvonása miatt indított eljárást. A végzés hat nappal később jogerőre emelkedett.

A főügyészség az Alstom-ügyben gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három ember, köztük az említett férfi ellen is. Az Alstom-ügyben az első ügyészi indítvány csak a tartozás fedezetének elvonása miatt indult másik ügyben született elsőfokú döntés után érkezett a bíróságra - írták.

Ügyészi indítványra idén januárban a gyanúsított ellen mindkét ügy miatt európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság - közölték.

A kormány múlt pénteken nyilvánosságra hozta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos több mint száz oldalas jelentését.

Varga Mihály és Trócsányi László egyeztetett az OLAF-főigazgatójával

A 4-es metró beruházásával kapcsolatban feltárt korrupcióról, szabálytalanságokról is tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön Giovanni Kesslerrel, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójával - tájékoztatta a két szaktárca csütörtök este közös közleményben az MTI-t.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményében felidézték, hogy néhány hete a hivatal négyéves nyomozás után hatalmas, magyar vonatkozású korrupciós botrányt tárt fel. Az NGM és az IM szerint az OLAF munkájának hatékonyságát támasztja alá a 4-es metróról készült jelentés is, amely "minden idők legnagyobb korrupciós botrányára hívta fel a magyar hatóságok figyelmét". A magyar kormány miután megkapta és megismerte a jelentést, január 19-én több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen - idézték fel.

A csütörtöki találkozón a miniszterek biztosították kifejtették, hogy a magyar kormány az OLAF munkáját hatékonynak tartja. A magyar hatóságok és az OLAF közötti együttműködés további fejlesztéséről is tárgyaltak.

A miniszterek biztosították az OLAF főigazgatóját arról is, hogy a magyar kormány továbbra is kész mindenben segíteni a hivatal és a magyar hatóságok közötti együttműködést. "A felek szerint a már meglévő eszközök és hivatalok munkájának javítása elengedhetetlen az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények felszámolásához" - fogalmazott az NGM és az IM.

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az OLAF főigazgatója Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×