eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A migrációs válság volt a témai az uniós csúcson - a nap hírei

Kiemelt fontosságúnak tartják Líbia stabilitásának elősegítését a migrációs nyomás csökkentéséért az uniós tagországok állam- és kormányfői. Szombat hajnalban tudják hazaszállítani az olaszországi buszbaleset áldozatainak holttesteit Budapestre. Ha lesz népszavazás a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről, akkor a főpolgármester tiszteletben tartja a referendumon résztvevők döntését. A nap legfontosabb hírei február 3-án.

Kiemelt fontosságúnak tartják Líbia stabilitásának elősegítését a migrációs nyomás csökkentéséért az uniós tagországok állam- és kormányfői. Az uniós vezetők a máltai nem hivatalos csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban arra hívják fel a figyelmet, hogy Líbia az Európába illegálisan törekvő emberek legfőbb afrikai kiinduló országa, ezért kiképzéssel, felszereléssel kell segíteni a helyi parti őrséget, hogy megfelelően ellenőrizni lehessen a szárazföldet és a tengeri határszakaszokat.A találkozó előtt Orbán Viktor kormányfő ismét úgy vélte: a migránsokat nem beengedni kell az unió területére, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van.

Szombat hajnalban tudják hazaszállítani az olaszországi buszbaleset áldozatainak holttesteit Budapestre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a temetkezési vállalat 3 autója csütörtökön érkezett a helyszínre a külügyminisztérium járművével, amely a buszban maradt poggyászokat hozza haza. Az áldozatok földi maradványait a Honvéd kórházba szállítják.

Nyilvánosságra hozta az unió korrupcióellenes szervezetének jelentését a 4-es metró beruházásáról a kormány.A dokumentumról Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a 452 milliárd forint értékű beruházásból a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. Brüsszel szerint Magyarországnak összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kellene visszafizetnie.

Ha lesz népszavazás a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről, akkor a főpolgármester tiszteletben tartja a referendumon résztvevők döntését. Erről Tarlós István szokásos pénteki tájékoztatóján beszélt. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. korábban azt közölte: a budapesti olimpiai pályázattal összefüggő aláírásgyűjtés miatt a tervezettnél később kezdi kampányát a nemzetközi sajtóban a magyar kandidálást koordináló cég.

A napokban kapják meg a rendvédelmi hivatásos állomány tagjai az idei első, öt százalékkal emelt fizetésüket - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly elmondta: az illetményemelés mintegy 60 hivatásost érint. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2015 júliusában indult rendvédelmi életpályamodell.

Háromezer fővel bővíti a rendőrség hivatásos állományát a kormány. A kormányhatározat szerint a létszámfejlesztéshez az idei költségvetésben 55,8 milliárd forintnak, jövőre további 41 milliárdnak 2019-ben 394 millió forintnak kell rendelkezésre állnia erre a célra. A kormány az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer fejlesztésével és üzemeltetésével összefüggő többletkiadásokhoz szükséges forrásokról is döntött.

Tavaly 4 ,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 6,9, az üzemanyag fogyasztás 5,1, az élelmiszerek értékesítése 2,7 százalékkal bővült az előző évhez képest.

A szűrések és a minél korábbi felismerés fontosságáról írtak alá szándéknyilatkozatot a rák elleni küzdelem szombati világnapja alkalmából civil szervezetek. Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a korai felismerés sok esetben jelentősen javítja az életkilátásokat. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a rák elleni küzdelemben önmagában az ellátórendszer tehetetlen, az egyén felelőssége, a rendszeres szűrővizsgálat elengedhetetlen a megelőzésben.

Csökkent tavaly az illegálisan érkezettek és menedékkérők száma Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest - mondta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója. Végh Zsuzsanna a hivatal elmúlt évét értékelve az InfoRádióban közölte: több mint 29 ezer embert regisztráltak menedékkérőként és mintegy 18 ezret migránsként. Hozzátette: a hivatal a menedékkérők közül véglegesen 432 főt tartott jogosultnak a nemzetközi védelem valamilyen formájára.

Budapesten a jövő héten pótolja az elmaradt hulladékszállításokat a Fővárosi Közterület-fenntartó. A társaság kukásautói az elmúlt napokban a jeges és megközelíthetetlen utcákból nem tudták elvinni a szemetet. Az FKF közleményben jelezte: munkatársai ezúttal a tartályok mellé zsákokban kihelyezett, az elmaradás miatt keletkezett plusz kommunális hulladékot is elszállítják a szokásos napokon.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×