eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az MSZP beérte a Jobbikot

A két párt fej-fej mellett áll a második helyen, de továbbra is jelentősen lemaradva a Fidesz mögött - derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából.

A két párt támogatottsága azonos, az MSZP elmozdult a szeptember környéki mélypontjáról, és lassan araszol felfelé, és tulajdonképpen beérte a Jobbikot.

A népesség egészében a támogatottságuk 12-12 százalékos, a Fidesz viszont stabilan vezeti a pártok rangsorát, most épp 26 százalékos eredménnyel.

A tavalyi év derekán volt megfigyelhető a Jobbik visszaesése, amikor azt lehetett érzékelni, hogy valamifajta váltásban van a párt, ezt érzékelve akkor morzsolódtak le szavazók. Ezután stabilizálódott a helyzet, ezt mutatják az elmúlt hónapokban mért 12-13 százalék. Az MSZP esetében emelkedés volt, 9-ről 12 százalékra növekedtek.

Ha összeadjuk a baloldali pártok támogatottságát, akkor eljutunk a 20 százalék környékére az összes kérdezettet tekintve. De még izgalmasabb, hogy mennyien vannak a kormányváltók? - tette fel a kérdést Závecz Tibor. A lakosság 42 százaléka ugyanis e kategóriába tartozik. A gondolkodás szintjén ez megadhatná az esélyt, hogy leváltsák a Fideszt, de a politikai realitás az, hogy a baloldal pártjainak összefogása kevés ahhoz, hogy elérjék a 26 százalékos Fidesz-támogatottságot. Ahhoz szükség van a bizonytalan szavazókból valamennyire.

A felmérésük szerint jelenleg

egymillió olyan választópolgár van, akinek nincs pártkötődése, de kormányváltást szeretne.

Az ő behúzásuk akár a Jobbiknak, akár a baloldali pártoknak nagyon nehéz lesz, ugyanis  alacsony a részvételi hajlandóságuk - minden negyedik gondolkodik azon, hogy elmenjen-e voksolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×