eur:
397.71
usd:
367.71
bux:
89971.53
2025. március 22. szombat Beáta, Izolda
Hogy ne betegedjünk meg a karácsonyi vacsora után?

Hogy ne betegedjünk meg a karácsonyi vacsora után?

A legtöbbször a saját otthonunkban betegszünk meg élelmiszerek miatt. Ezek többsége megelőzhető, ha figyelünk az ételek tárolására, hűtésére - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„Az élelmiszer okozta megbetegedések többsége a háztartásokban fordul elő. A leggyakrabban akkor, amikor valami nagyobb családi rendezvény van, olyankor, amikor a szokásostól eltérően nagyobb léptékben készülnek otthon az ételek. Ilyenek a családi ünnepek: a ballagás, a keresztelő, a születésnap, vagy a karácsony” - közölte Zoltai Anna.

Hogy ezt megelőzzük, néhány fontos szabályt be kell tartani.

Finom, ízletes ételt jó minőségű alapanyagból kell készíteni, ezért már a bevásárláskor legyünk körültekintőek: nézzük meg jól, hogy kitől vásárolunk és milyen terméket. Ha nem bízunk az árusban, keressünk másik árust, hiszen bőven van kínálat – tanácsolta az osztályvezető.

„A hazaszállításkor arra figyeljünk, hogy külön zacskókba, szatyrokba tegyük az egyes élelmiszereket. El kell különíteni a zöldségeket, a gyümölcsöket, a nyers húst, a tojást, illetve természetesen a tisztítószereket is mindig külön kell tárolni az élelmiszerektől. Hazaérkezéskor pedig gondosan pakoljuk el a vásárolt alapanyagokat” - figyelmeztetett Zoltai Anna.

A szakember szerint a zöldséget, gyümölcsöt nem szükséges hűtőszekrénybe rakni, egy szellős, hűvös kamra is megfelelő a tárolásukhoz.

A hűtendő árukat pedig tisztasági fok szerint érdemes jól záródó dobozban elhelyezni a hűtőben, amelynek hőmérséklete 0-5 fokos – folytatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Kiemelte: „a nyers élelmiszerek – például a baromfihús, a halhús – tartalmazhatnak normál menetben olyan baktériumokat, amelyek ha rákerülnek egy tiszta eszközre, tiszta felületre, átkerülhetnek a fogyasztásra kész ételekre is, így pedig betegséget okozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az elkülönítésre, az ételek elkészítésére és az étel készen tartására – magyarázta Zoltai Anna.

„A készételek közül a savanyú vegyhatású élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók – például a töltött káposzta és a paradicsomos ételek akár 3-4 napig jók, ha a készítés után gyorsan lehűtöttük, és hűtőben tároltuk védetten, biztosítva azt, hogy nem szennyeződik tárolás közben” - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„A halból készült ételeket azonban frissen készítsük, és azonnal fogyasszuk el. Az egyéb ételek 1-2, maximum 3 napig hűtve tárolhatók” - tanácsolta Zoltai Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Itt a tavaszi allergiaszezon – figyeljen az is, aki most nem allergiás

A tavaszi allergiák és a tünetek a teljes magyar lakosság csaknem tíz százalékát érintik, néhány éven belül pedig akár 20-25 százalék is lehet ez az arány – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf. Az allergológus szerint érdemes akkor is elmenni az orvoshoz, ha valaki nem tudja biztosan, mire allergiás, mert teszttel egyszerűen és gyorsan ki lehet mutatni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.24. hétfő, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Szicília - Az európai zöld átállás élő laboratóriuma

Szicília - Az európai zöld átállás élő laboratóriuma

Nem várt helyről kaphat lendületet az európai zöld átállás: Szicília, amely mára nem csupán turisztikai célpont, hanem a megújulóenergiás beruházások egyik éllovasa. A dél-olasz szigeten az olajfinomítókat és fosszilis alapú iparágakat egyre inkább felváltják a zöld energiaforrások, legyen szó bioüzemanyag-gyártásról, modern szélerőműparkokról vagy éppen csúcstechnológiás napelemgyártásról. A fenntarthatóság és az ipari innováció összekapcsolódása új távlatokat nyit a régió gazdasági és társadalmi fejlődésében. Az Európai Unió ambiciózus klímapolitikai céljaihoz igazodva Szicília számos innovatív projekttel szemlélteti azt, hogy miként járhat kéz a kézben a tisztaenergia-fejlesztés és a hagyományos iparágak átalakítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×