eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

M3-as busztragédia: vizsgálatba kezd a mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat két régióvezetője cáfolja, hogy az elbocsátásuknak, illetve a felfüggesztésüknek köze van a mezőkövesdi buszbalesethez. Az egyikük szerint az sem igaz, hogy nem segített a mentésben, pedig ott volt a helyszínen.

A debreceni Grand Tours utazási iroda emeletes autóbusza nyolcvanegy utassal szombaton éjjel a bécsi adventi vásárról tartott haza, amikor az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán, Mezőkeresztes és Mezőkövesd között, a 133-as kilométerkőnél felborult az ónos eső miatt eljegesedett úton. Az utazási iroda vezetője, Nagy Sándor szerint a sofőr azért rántotta el a kormányt, hogy ne ütközzön össze egy előtte megpördülő személyautóval. A felborult járműbe kilenc személyautó és két mikrobusz rohant bele. Öten meghaltak és hatan súlyosan, huszonketten pedig könnyebben megsérültek. Mindannyian a busz utasai voltak. Az ötödik halálos áldozat egy 41 éves nő volt, aki szerdára virradóra vesztette életét a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban - mondta az M1-en Csiba Gábor, az intézmény főigazgató-főorvosa.

Az utazási iroda vezetője szerint a balesetet nem lehet elkerülni, mindazonáltal kártérítési előleget fizetnek a tragédiában érintett családoknak. A halálos áldozatok hozzátartozói 500 ezer forintot kapnak, a sérülteknek adott összeget pedig velük egyeztetve állapítják meg - közölte Nagy Sándor.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a motoros mentők alapítója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt orvos-igazgatója azt írta a blogján, hogy az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatója a baleset után azonnali hatállyal visszavonta Pápai György észak-alföldi régióigazgató megbízatását, Breitenbach Géza észak-magyarországi régióvezetőt pedig felfüggesztette a munkavégzés alól, mert ott volt a helyszínen, de nem vett részt a mentésben.

Ezzel párhuzamosan a 24.hu úgy értesült, hogy Breitenbach Géza lerobbant autóját két mentőtisztnek kellett betolnia, hogy a régióigazgató elindulhasson haza. Ez azonban már a mentés után történt - mondta Breitenbach Géza a Tv2 Tények című műsorának.

„Ez az OMSZ tulajdonát képező kárhely-parancsnoki kocsi. Pont azért van mindig nálunk, hogy bármikor el tudjunk menni ilyen helyszínekre. Amikor már a legutolsó sérült is elhagyta a helyszínt, én is mentem volna haza. Sajnos az autó nem indult, két kollégámat megkértem, tolja be.”

A másik vezető, Pápai György a Kelet-Magyarország című napilapnak nyilatkozott. Megerősítette, hogy kirúgták, de szerinte őt sem a buszbaleset miatt, hanem indoklás nélkül. Azt mondta, hogy 120 kilométerre lakik a baleset helyszínétől, ami nem is az ő régiójában van, de ha szóltak volna, akkor azonnal odamegy, és segít, mert ez a hivatása és az élete. Ő egyébként úgy tudja, hogy Breitenbach Géza aktívan részt vett a mentésben, ahogyan állítja.

Győrfi Pál kommunikációs igazgató szerint az Országos Mentőszolgálat megkezdte az eset kivizsgálását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×