eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a berlini merényletért - a nap hírei

Nem emeli a Magyarországon érvényben lévő terror-fenyegetettségi fokozatot a Belügyminisztérium. Magyarország washingtoni nagykövete szerint már tavasszal találkozhat Washingtonban Orbán Viktor és Donald Trump.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a hétfő esti berlini merényletért. Ezt a dzsihadista szervezethez köthető Aamák hírügynökség jelentette be. Nem sokkal korábban a német hatóságok elengedték a merénylet korábban őrizetbe vett gyanúsítottját. A német szövetségi legfőbb ügyészség azt közölte: nem találtak olyan bizonyítékot, amely megalapozná annak gyanúját, hogy a pakisztáni származású férfi ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este belehajtott a berlini karácsonyi vásáron a tömegbe. A belügyminiszter korábban megerősítette, hogy merénylet történt. A tragédiának 12 halálos áldozata és 45 sebesültje van. Közben újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetnek a német hatóságok. 

A berlini merénylet egész Európa ellen irányult, így Magyarországot is támadás érte - jelentette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán közölte: információk szerint egy magyar állampolgár is könnyebben megsérülhetett Berlinben, de már el is hagyhatta a kórházat. Hivatalos értesítés azonban nem érkezett erről. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy egyelőre nincs információ magyarországi terrorfenyegetettségről, ezért nem emelik a hatóságok a jelenlegi szintet. Közölte ugyanakkor, hogy megerősítik a német és az orosz nagykövetség védelmét, valamint azokét a helyszínekét is, ahol nagy tömeg tartózkodik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium óvatosságot kér a Németországba utazóktól.

Magyar közjogi méltóságok és pártok is elítélték a hétfő esti berlini terrortámadást. Valamennyien úgy vélik: a merénylet egész Európa ellen irányult. Magyarországi terrorfenyegetettségről nincs információjuk a hatóságoknak. Áder János államfő részvéttáviratában elfogadhatatlannak nevezte a terrorizmus minden formáját. Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A Fidesz szerint az európai államoknak mindent meg kell tenniük állampolgárai biztonságáért. Az MSZP a rendvédelmi szervezetek és az illetékes szolgálatok megerősítését emelte ki. A határozott megelőző lépések fontosságát hangsúlyozta a Jobbik is. Az LMP megbocsáthatatlan tettnek tartja a berlini és az ankarai merényletet is.

A következő hónapokban találkozhat Washingtonban Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump-pal, aki január 20-ától lesz az Egyesült Államok új elnöke - erősítette meg Magyarország washingtoni nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában. Szemerkényi Réka emlékeztetett rá, hogy Donald Trump egy közelmúltbeli telefonos egyeztetésen hívta meg a magyar kormányfőt a Fehér Házba. A diplomata úgy vélte: ez a lehetőség a legjobb alapot adja a két ország kapcsolatának a következő időszakra.

Változatlanul hagyta az alapkamat 0,9 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A testület szerint ha az inflációs cél elérése indokolja, akkor a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására. A tanács egyúttal 750 milliárd forintban korlátozta a 3 hónapos betét 2017 első negyedév végén fennálló állományát. Szeptemberben 900 milliárd forintot határozott meg az idei év végére.

Meghirdette a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi-haderőfejlesztési programot a honvédelmi miniszter. Simicskó István elmondta: a fejlesztési tervek között szerepel az önkéntes tartalékos rendszer újraszervezése, a Honvédelmi Sportszövetség elindítása és a kadétrendszer kialakítása. A tárcavezető kiemelte még a légierő erősítését, valamint a szállító-repülőgépek és helikopterek beszerzését.

Magyarország jogi kérdésként kezeli a kvótakeresetet és jogi érveket hoz fel az ügyben az Európai Bíróság előtt – jelentette ki az igazságügyi miniszter. Trócsányi László éves meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén azt mondta: a kérdésben van egy politikai diskurzus, de a bíróság előtt politikai érvekkel nem lehet nyerni. Hozzátette: a munkához nemzetközi szakértők segítségét is igénybe veszi a tárca, mert precedensértékű ügyről van szó.

Egymilliárd forintra pályázhattak civil szervezetek, közhasznú egyesületek, alapítványok, amelyet különböző ifjúsági programok megvalósítására lehetett fordítani - mondta a család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin az Új Nemzedék programban megvalósuló közösségi tér átadóján közölte: a felhívásra 266 pályázat érkezett, amelyekből 41 nyertest hirdettek, így szervezetenként 18-25 millió forint fordítható a programokra. A kedden átadott közösségi tér a huszadik az országban.

Módosította az alapszabályt, és a sporttörvény novemberi változásával összhangban határozott a tagozatok kiválásáról is a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése. Az új alapszabály értelmében az ötkarikás sporton kívüli területek és főiskolai-egyetemi sport, a fogyatékosok sportja, valamint a szabadidősport - irányításáért felelős szakmai tagozatok önállóvá válnak, és közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. A MOB hatáskörébe mostantól csak az olimpiai sportágak tartoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×